Oštećena ploča sa slovima (foto: Kolubarske.rs)
Oštećena ploča sa slovima (foto: Kolubarske.rs)
18.05.2015, 12:52

Slova su na sigurnom i biće vraćena na staro mesto

č: | fb:

Krajem prošle nedelje počela je zamena oštećenih ploča kod zgrade stare železničke stanice, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na tom platou postojale su tri ploče, jedna velika i dve manje, u koje je utisnuto 18 mesinganih staroslovenskih slova, koje su činile celinu sa spomenikom Vuka Kardžića i tablom, na kojoj su slova azbuke. Pre početka radova Gradska direkcija je dobila uslove Zavod za zaštitu spomenika kulture za obavljanje poslova u zaštićenoj zoni stare železničke stanice, što podrazumeva zamenu oštećenih ploča i vraćnje ploča sa mesinganim slovima.

Plato kod stare železničke stanice

Plato kod stare železničke stanice (Foto: Kolubarske.rs)

Valjevci, koji tuda svakodnevno prolaze bili su iznenađeni prizorom kako radnici „hiltijem razbijaju ploče na kojima su staroslovenska slova”. Sugrađani su nam sugerisali da se raspitamo gde su završila slova i da li će biti vraćena.

Prilikom zamene oštećenih manjih ploča od brušenog teraca, izlupane su i ploče sa slovima, jer su navodno i one bile oštećene. Slova su izvađena i odneta „na sigurno”, sa namerom da budu vraćena na staro mesto. Pošto nismo bili sigurni, da su slova na sigurnom, neoštećena i da će biti vraćena, raspitali smo se da li su sačuvana. Saznali smo da su "slova na broju i na čuvanju” kod jednog radnika, koji radi na postavljanju ploča. Kako nam je rekao „odneo ih je svojoj kući, na sigurno, da ih ne bi mangupi ukrali”. Kaže da mu niko nije rekao da treba da ih čuva, zna da će biti ponovo utisnuta, ali još uvek radnicima nije rečeno na koje mesto će slova biti vraćena.

Ploča sa slovima

Ploča sa slovima (Foto: Kolubarske.rs)

Pomoćnik direktora Gradske direkcije Milan Trifunović, objašnjava da su slova na čuvanju kod radnika, jer Direkcija nema magacin, i dodaje da će biti vraćena na isto mesto, s tim što će biti utisnuta u beton umesto u brušeni teraco, kako je bilo pre rekonstrukcije platoa. Na naše pitanje da li je radnicima skrenuta pažnja, pre početka radova, na koji način treba da izvade slova, gde ih čuvati i na koje mesto treba da ih vrate, Trifunović kratko odgovara, „naravno da jeste”.

Zamena ploča na prostoru između Singidunuma i stare železničke stanice počela je krajem prošle nedelje. Te ploče su bile izuzetno oštećene iz više rzloga - načete su zubom vremena, zbog velikog broja pešaka, koji tuda svakodnevno prolazi, ali i zbog nesavesnog ili bahatog parkirnja automobila. 

Zamena ploča

Zamena ploča (Foto: Kolubarske.rs)

U okviru programa Gradske direkcije održavanja trgova i javnih površina, za šta je izdvojeno oko tri miliona dinara, u narednih nekoliko dana biće zamenjene i ploče u Knez Miloševoj ulici, na Trgu vojvode Mišića, Desankinom vencu i na Gradskom trgu.

Aktuelno