Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
19.05.2015, 07:33

Manipulacija vladajuće većine

č: | fb:

Umesto da odbornici na posebnoj sednici Skupštine grada razmatraju informaciju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu o brani Stubo -Rovni, oni su, u organizaciji gradskog rukovodstva i direktora JP “Kolubara”, prošle nedelje bili u višečasovnom obilasku brane i objekata. Ovo je još jedna zamena teza i manipulacija vladajuće većine, kako bi se izbegla rasprava o brani, tamo gde treba da se vodi – u Skupštini grada. Naime, odbornici vladajuće većina su na sednici 24. aprila skinuli sa dnevnog reda izveštaj Rudarsko-geološkog fakulteta, a koji se odnosi na branu Stubo -Rovni, jer ovlašćeni predstavnik sa ovog fakulteta nije došao na sednicu.

Tada su odbornici odlučili da će jedna od narednih sednica Skupštine u potpunosti biti posvećena izgradnji brane Stubo – Rovni i obavezali su direktora JP “Kolubara” Miodraga Markovića da za sednicu Skupštine obezbedi relevantne predstavnike. Međutim, umesto toga direktor Marković organizuje obilazak brane, ”kako bi ljudi na licu mesta videli šta je sve urađeno!”

Dolazak odbornika i rukovodstva

Dolazak odbornika i rukovodstva (Foto: Đorđe Đoković)

Zamena teza, jer niko od odbornika nije osporavao urađeno, nego ukazuju na štetnost i, eventalne, negativne posledice koje će nastati izgradnjom brane i traže mišljenje struke. Međutim, gradsko rukovodstvo to ignoriše, a vladajuća većina je na sednici 24. aprila vešto skinula sa dnevnog reda branu Stubo-Rovni i, čini se, namerno donela ništavu odluku o održavanju posebne sednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Odbornici vladajuće većine znali su da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisana procedura zakazivanja sednice Skupštine grada, po kojoj je potrebno prikupiti 17 potpisa. Kako saznajemo održavanje sednice je podržalo samo šest odbornika, što je nedovojno da predsednik Skupštine Mihailo Jokić zakaže sednicu, koju, inače, pored  17 odbornika, mogu da traže gradonačelnik i Gradsko veće. Očigledno je da vladajuća većina i gradsko rukovodstvo ne žele javnu raspravu uz izveštaj stručnjaka o brani.

Direktor Miodrag Marković i pored toga što su ga odbornici, doduše neobavezujuće obavezali, da obezbedi relevantne predstavnike državnih institucija, to nije učinio. On, takođe ne zna kada će biti održana sednica Skupštine grada na kojoj bi trebalo da se razmatra izveštaj Rudarsko-geološkog fakulteta o brani Stubo-Rovni. “Bio sam na jednom pripremnom sastanku kod predsednika Skupštine grada, na kome je dogovorno da će sednica biti održana kada se obezbedi skupštinska većina”, kaže Marković. Ali, on ne zna odgovor na pitanje zbog čega vladajuća SPS ne želi da obezbedi većinu za sednicu o brani Stubo-Rovni.

Miodrag Marković

Miodrag Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovor se verovatno krije u tome da na Rudarsko-geološkom fakultetu postoje dve struje, jedna koja se zalaže za podzemnu eksploataciju vode, a druga koja podržava izgradnju akumulacije. Marković kaže da nije upoznat da postoje oni koji su za i protiv brane. “Ne bih ja to da komentarišem, ipak je to naučna institucija”, kaže direktor. Čini se da vlast namerno izbegava raspravu u parlemantu jer kako dovesti stručnjake koji su za branu, što bi vladajuća večina rado učinila, a ignorisati one koji ukazuju na štetnost i zastupaju kontra stav, što podržava jedan broj odbornika. 

Među onima, koji traže da se čuju obe strane i koji je pobornik rasprave na temu brane, je odbornik LDP Dragan Mojsilović, koji je bio među 16 odbornika – izletnika, koji su prošle nedelje organizovano obilazili radove. Mojsilović je podsetio da je još pre četiri godine podneo zahtev da se uradi studija uticaja brane na životnu sredinu i da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine odgovorilo da to zakon nije predviđao u momentu izgradnje brane. Međutim Mojsilović je kasnije saznao da je “neka studija urađena”, ali mu nisu poznati rezultati. On postavlja dva pitanja, na koja, kako reče mogu da odgovore samo stručnjaci, a ne direktor JP “Kolubara” ili gradsko rukovodstvo. “Da li punjenjem brane do kote 364 dolazi do mešanja vode iz akumulacije i podzemnih voda? To je važno pitanje, jer valjevski kraj, od Stuba, preko Lelića, Brangovića, Kovačica... obiluje podzemnim vodama”, kaže Mojsilović. Drugo pitanje na koje traži odgovor jeste kakav je seizmološki karakter brane, tačnije kako će reagovati u slučaju zemljotresa i koja je to jačina koju može da izdrži.

Dragan Mojsilović

Dragan Mojsilović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković smatra da su sva pitanja u vezi brane zatvorena, a odgovori odavno poznati i najavljuje punjenje brane krajem avgusta. On kaže da je država Srbija imenovala komisiju za tehnički prijem objekta. “Ta komisija je prvu fazu već odradila, a druga faza podrazumeva kada počene punjenje brane i ona će odrediti kotu do koje će se puniti jezero. Sve što komisija bude naložila, koju čine profesori Rudarsko-geološkog i Građevinskog fakulteta u Beogradu, da treba otkloniti ili uraditi mi ćemo tako postupiti. A mogu vam reći da na ovo što je do sada urađeno, nisu imali primedbe”, kaže Miodrag Marković.

Ostaje nejasno, zbog čega gradska vlast izbegava raspravu o brani “Stubo Rovni”. Treba naći kompromis, jer je u branu “Stubo-Rovni”, čija je izgradnja počela pre 27 godina, uložen veliki novac, do sada preko 70 miliona evra. Istovremeno, bez obzira na potrošene pare, ne treba raditi ništa na štetu građana i ugrožavati vitalne interese i životnu sredinu. Kompromis uvek postoji, samo da li su spremni da ga iznađu oni koji odlučuju?

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 3 sati 7 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar