Konferencija Mreža (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija Mreža (foto: Đorđe Đoković)
26.05.2015, 08:10

Softver za pomoć autističnoj deci

č: | fb:

Softver za pomoć autističnoj deci u svakodnevnom životu, predstavljen je na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum, u okviru konferencije “Mreža 2015.” međunarodnog naučnog skupa.

Ovaj inovacioni projekat zajedno su realizovali student i profesori Elektro tehničkog fakulteta u Beogradu i Poslovnog fakluteta Valjevo, uz pomoć medicinskih stručnjaka iz Beograda, koji se bave decom sa posebnim potrebama. Profesor dr Boško Nikolić, šef Računskog centra na Elektro tehničkom fakultetu objašnjava da su u okviru projekta realizovana tri softverska sistema.

“Prvi je interaktivni komunikator, koji je prilagođen za windows mobilne sisteme i omogućava da deca izražavaju svoja osećanja, potrebe i sve ono što ne mogu da pokažu u direktnoj komunikaciji sa roditeljima i vaspitačima. Preko mobilnog telefona ili tablet računara deca mogu da pošalju poruku da su gladna, žedna ili da nešto žele. Istovremeno, roditelji preko komunikatora mogu da postave slike, koje su drage i bliske detetu, i da je povežu sa svojim glasom. Drugi sistem je realizovan sa kinect uređajem i kroz nekoliko interaktivnih igrica dete se uči kordinaciji pokreta, pravilnim potezima ruke i noge i shvatanju pojmova kao što su gore - dole i levo - desno. Treći sistem je softverski sistem za desktop računare, gde se kroz nekoliko igrica, prilagođenih uzrastu i razvoju dece, razvijaju njihove psiho-fizičke potrebe”, objašnjava dr Nikolić.

Boško Nikolić

Boško Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

Ovom projektu značajnu podršku su pružile kompanije Microsoft Srbija i Comtrade, čiji je predstavnik Bojan Krstić, autističnoj deci iz Valjeva poklonio 11 tablet računara sa instaliranom aplikacijom. Svi učesnici imali su priliku da probaju i aplikaciju koja se koristi uz kinect uređaj.

“Verujem da ćemo ovim našim projektom bar malo pomoći autističnoj deci u njihovoj svakodnevnoj komunikaciji”, poručio je dr Boško Niklolić.

Softver za autističnu decu predstavljen je u okviru konferencije Mreža 2015, što je sedmi naučni skup koji se održava na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije i brojnih međunarodnih partnera Poslovnog fakulteta.

Miloš Cvetanović

Miloš Cvetanović (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od učesnika dr Miloš Cvetanović, direktor Akademske mreže Srbije, kaže da je imao priliku, ali i zadovoljstvo, da prisustvuje jednoj od prvih konferencija “Mreža” 2010. godine i tada je bio prijatno iznenađen hrabrošću organizatora da se upusti u jedan takav izazov kao što je organizacija naučne konferencije. “Nakon pet godina, ne samo da postoji kontinuitet, nego se konferencija uz poboljšanje kvaliteta i proširila, s toga sve pohvale organizatoru. Posebno pohvale na sluhu organizatora da potencira važne stvari, a to se vidi kroz radni naslov konferencije – umrežavanje, nauka, primena”, kaže dr Stevanović.

Siniša Perović

Siniša Perović (Foto: Đorđe Đoković)

Predstavnik Microsoft-a Siniša Perović kaže da raduje saznanje da postoji volja van Beograda, što je izuzetno važno, da se IT upotrebi u svrhu napretka zemlje. “Pored poljoprivrede, IT je jedina oblast u kojoj možemo da budemo uspešni, što dokazuju mnoge kompanije u Srbiji, ali i ovakvi inovacioni projekti, poput softvera za pomoć autističnoj deci, koji je realizovao ETF iz Beograda”, kaže Perović i dodaje da će Microsoft nastaviti da pomaže ovakve projekte, ali i one koji organizuju naučne skupove poput konferencije Mreža. “Trudićemo se da jedan veliki naučni skup organizujemo, van Beograda, upravo u Valjevu”, poručio je predstavnik Microsoft-a Siniša Perović.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 23 sati 13 minuta

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...

Karate klub 014 Valjevo (foto: Karate klub 014 Valjevo)
Na Državnom prvenstvu Pre 23 sati 12 minuta

Šest medalja za karatiste Karate kluba 014 Valjevo

Na Državnom prvenstvu za poletarce, nade i pionire u karateu, koje je održano u Mladenovcu, valjevski mladi karatisti osvojili su šest odličja. Karate klub 014 Valjevo nastupio je sa osam takmičara.