Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
28.05.2015, 08:28

Formalno viška nema, suštinski ima!

č: | fb:

U lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima 38 radnika je višak, ali kako kažu nadležni, niko u dve Gradske uprave, niti u javnim preduzećima, ne bi trebalo da ostane bez posla, jer je približno isti broj radnika otišao u penziju za proteklih godinu dana. Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave stigao je nalog da se broj zaposlenih u lokalnoj administraciji smanji za 6,5 posto u odnosu na broj zaposlenih 2013. godine. Tako u “Vidraku”, u odnosu na broj radnika od pre dve godine, ima 16 prekobrojnih, u “Vodovodu”  je 11 višak, dok u Gradskoj upravi ima devet zaposlenih više od broja koji je propisalo Minsitarstvo.

U Poletu i Gradskoj direkciji imaju po jednog zaposlenog koji je višak, dok u Toplani i ustanovama kulture nema prekobrojnih. Međutim, s obzirom na to da je prošle godine u penziju otišao skoro isti broj radnika, koliko ih je proglašeno viškom, u lokalnoj samoupravi zaključuju da prekobrojnih nema.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor “Vodovoda” Đorđe Pavlović kaže da “viška zaposlenih uvek ima”. On to potkrepljuje podatkom da zarade u “Vodovodu" iznose 43 posto ukupnih troškova preduzeća i naglašava da je neodrživ svaki sistem gde preko 30 posto odlazi na zarade. "U suštinskom smislu sigurno je da postoji višak zaposlenih i ko god tvrdi suprotno taj obmanjuje javnost. Međutim, formalno gledano, i ono što predlaže Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kroz dopis koji je upućen Gradskoj upravi da se broj zaposlenih smanji za 6,5 posto, Valjevo nema problem viška zaposlenih”, kaže Pavlović.

On dodaje da mu nije poznato na koja preduzeća i koji javni sektor se odnosi taj višak od 6, 5 posto, ali ono što zna jeste da je programom poslovanja predviđeno da u “Vodovodu” treba da ima 234 zaposlena na neodređeno i na određeno vreme, a trenutno ih je 233. Pavlović ponavlja da su skoro sva javna preduzeća suštinski u problemu sa viškom zaposlenih i navodi primer i “Poleta”, gde troškovi zarada iznose čak 65 posto.

Pavlović smatra da višak zaposlenih nije jedini problem sa kojim se suočavaju javno-komunalna preduzeća. “Na određenim poslovima postoje prekobrojni, koji bi možda u nekom drugom javnom preduzeću ili javnom sektoru bili korisni. Istovremeno, na nekim radnim mestima postoji hronično nedostatak kadrova. I nama, kao i Gradskoj direkciji na šta je skrenuo pažnju direktor, nedostaju elektro inženjeri, kao i mašinski inženjeri i tehničari građevinske struke”, navodi direktor “Vodovoda” Đorđe Pavlović.

Aktuelno