Akademici u poseti IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
Akademici u poseti IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
03.06.2015, 15:20

„Nađite ovde smisao života sarađujući sa Svetom“

č: | fb:

Istraživačku stanicu „Petnica“ danas su posetili akademici, članovi SANU, sa doskorašnjim predsednikom Nikolom Hajdinom i novoizabranim generalnim sekretaom Markom Anđelkovićem na čelu. Oni su mogli da se upoznaju sa novoizgrađenim kapacitetima ISP, novom opremom u jedinstvenom centru ovoga dela Evrope za rad sa talentovanim đacima i studentima i da razgovaraju sa polaznicima seminara, koje se trenutno odvijaju u „Petnici“.

„Na poruke sa svih strana ’ostajte ovde’ mogao bih da kažem – nađite ovde smisao života sarađujući sa Svetom. Nauka je opšta i doprinosi progresu“, poručio je mladim „petničarima“ akademik Hajdin i dodao: „Deco, čuvajte se dugih poruka, one su upropastile čovečanstvo!“

Nikola Hajdin i Vigor majić

Nikola Hajdin i Vigor majić (Foto: Đorđe Đoković)

Zanimiljivo je i to da je Hajdinov unuk Nikola pre nekoliko godina konkurisao za polaznika seminara ISP, pa se i danas nalazi u Stanici.

Novi predsednik Saveta ISP, akademik Zoran Petrović, koji je na tom mestu nedavno zamenio akademika Marka Anđelkovića, novoizabranog generalnog esekretara SANU, inače dugogodišnji saradnik ISP, poručio je polaznicima seminara da u „Petnici“ mogu da nauče radnu etiku, da utemelje želju za istraživanjem. A ljude, koji vode ISP, iznova je podsetio na ono štom im često govori: „Dobijate najbolju decu, nemojte da ih pokvarite! Oni će sami naći svoj put“.

Marko Anđelković

Marko Anđelković (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor IS „Petnica“ Vigor Majić podsetio je na to da je pre 25 godina, u junu 1990-te, grupa akademika SANU prvi put došla u ISP da vidi šta se to tu radi i da podrži ideju. „SANU je uvek štitio ’Petnicu’ i u vremenima kada za ISP ’nije bilo raspoloženja. Bez te podrške ISP ne bi bilo“, rekao je Majić.

Takođe, u Galeriji SANU, krajem svake godine oržava se izložba radova polaznika Istraživačke stanice posle tradicionalne Konferencije „Korak u nauku“. 

Polaznike seminara u ISP najviše je zanimalo šta akademicima donosi članstvo u SANU, odnosno šta treba uraditi da mladi ne odlaze iz Srbije u bogatije zemlje, koje će imati koristi od nihovog talenta, rada i znanja.

Nikola Hajdin pozdravlja prisutne

Nikola Hajdin pozdravlja prisutne (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovoreno im je da članstvo u SANU akademicima znači priznanje za ono što su do tada uradili, te da se za nove akademike uglavnom biraju ljudi koji još mogu da daju u oblastima kojima se bave.

„U Srbiji još uvek ima dovoljno mogućnosti za naučno usavršavanje i napredovanje, za izgrađivanje imena koje će otvarati vrata Evrope i Sveta, i to treba koristiti“, poručio je akademik Zoran Petrović. Pojedini prisutni akademici su konstatovali kako to pitanje, ipak, nije za njih već za političare, ili državnike, koji danas nije bilo u IS „Petnica“.

Petrović je novinarima ispričao i zgodu, kako su se u ISP upoznali aktulni pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, fizičar Milovan Šuvakov i njegova supruga, koji su se u Petnici i venčali, izrazivši pritom i žaljenje što (Šuvakov) sada  „gubi vreme na administraciju umesto da se bavi naukom“.

  

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 47 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara