Radovi u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
Radovi u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
04.06.2015, 13:29

Nemaju dozvolu za baštu, a traže izmene projekta

č: | fb:

Pojedini vlasnici kafića i lokala u Karađorđevoj ulici, u delu koji se trenutno rekonstruiše, protive se da ispred njihovih objekata budu autobuska stajališta ili parking mesta, kao što je to projektom određeno. Oni su čak zapretili da će obustaviti radove ukoliko to ne bude promenjeno, jer kako tvrde, to će im ugroziti poslovanje, s obzirom na to da će ispred njihovog lokala umesto bašte biti postavljeno autobusko stajalište. Na prvi pogled zahtevi opravdani, međutim čudi da vlasnici te primedbe urbanistima nisu uputili ranije, tim pre jer je projekat rekonstrukcije Karađorđeve ulice urađen pre šest godina.

Dragan Jeremić direktor Gradske direkcije, kojoj su upućeni zahtevi da se radovi prekinu dok se ne reši pitanje mesta za stajališta i parking, kaže da Gradska direkcija nije adresa na koju građani treba da šalju primedbe i da traže izmenu projekta. “Adresa su urbanisti i projektanti, i ako se oni slože sa izmenama, to bi moglo da se ispravi. Međutim, ukoliko se stajališta i parkinzi pomere nekoliko metara levo ili desno, otvoriće se novi problem, jer će biti nezadovoljni oni drugi ispred čijih će objekata biti postavljena stajališta i parkinzi, tako da oni mogu da tuže investitora i ništa nismo rešili”, kaže Jeremić.

Radovi u Karađorđevoj

Radovi u Karađorđevoj (Foto: Đorđe Đoković)

Projekat rekonstrukcije Karađorđeve ulice je urađen 2009. godine. “Šest godina je bilo sasvim dovojno vreme da se vlasnici upoznaju sa projektom i da iznesu primedbe, a ne da sada dižu glas kada su radovi počeli i da traže nemoguće. Mi radove nećemo zaustaviti. Zahtevi vlasnika kafića nisu realni. Možemo naći kompromisno rešenje, ali svakako ne na štetu drugog vlasnika ili korisnika objekta”, kaže Jeremić.

On dodaje da je jedina kotrekcija projekta bila zbog zaštite drveća u tom delu Karađorđeve ulice. “Složili smo se da nećemo seći drveće  i da će parkinzi biti izgrađeni u skladu sa postojećim drvoredom, tako što ćemo parking pomeriti pola metra kako bi zaobišli stablo”, kaže direktor Direkcije.

Na naše pitanje zbog čega su vlasnicima kafića izdate dozvole za otvaranje baste na trotoaru, kada se znalo da taj prostor, prema projektu, nije namenjen za ugostiteljske baste, Jeremić kaže da niko od vlasnika kafića, za ovu godinu, nije dobio dozvolu za otvaranje bašte na trotoaru. “Njima dozvole nisu date, upravo zbog radova u Karađorđevoj ulici. Prethodnih godina su dobilali, ali privremene dozvole za otvaranje baste”, objašnjava Jeremić.

Ostaje nejasno ko je tolerisao postavljene bašte bez dozvole u centralnoj gradskoj ulici, kao i to da li su vlasnici kafića, ispred kojih su bile postavljene bašte plaćali mesečnu zakupninu javne površine.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 35 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara