Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2015, 07:30

Mobilne kamere, klime na fasadi, divlje deponije…

č: | fb:

Na prvoj sednici Skupštine grada biće doneta nova odluka o komunalnom redu, koja će sa postojećim činiti objedinjenu odluku o komunlnom redu u gradu, kojom će biti propisane oštre kazne za prekršioce. U okviru toga naćiće se odluka kojom će biti definisano šta sve može da se radi na fasadama, pre svega biće striktno uređeno postavljanje klima uređaja. Takođe odlukom o komunalnom redu biće preciznije određeno održavanje graničnih područja, a to su zelene površine između parcela u privatnom vlasništvu i javne površina, čija granica nije precizno utvrđena, takko da su ti prostori najčešće neuređeni.

U gradskom budžetu za ovu godinu predviđen je novac za kupovinu dve mobilne kamere, koje će olakšati inspekciji, komunalnoj policiji, ali i Vidraku, najavljuje načelnik komunalne policije Siniša Đurić. „Tim kamerama mogu biti pokrivene najkritičnije tačke u gradu i njihova mobilnost omogućiće da se nakon, recimo, desetak dana presele na drugu  kritičnu lokaciju, i pomoćiće prilikom identifikacije onih koji krše komunalni red“, kaže Đurić.

Siniša Đurić

Siniša Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Komunalnim policajcima su dobro poznata kritična mesta u gradu, posebno kad je reč o divljim deponijama. „To su lokacija u centru grada na parkingu kod Jugopetrola, gde ugledni ugostitelji i mesari bacaju smeće iz svog objekta, zatim vrh Tešnjara, Jadar, ugao Uzun Mirkove i Pantićeve, ugao Radničke i Pantićeve, Iverak“, navaodi Đirić.

Odgovarajući na naše pitanje, ako su već poznate kritične lokacije u gradu, zbog čega komunalni policajci „ne naprave čeke“ i tako na licu mesta uhvate prekršioce, Đurić odgovara da takav način rada nije moguće organizovati, „jer kadrovski nismo spremni za tako nešto“.

On, poko zna koji put, ponavlja da Valjevo u odnosu na broj stanovnikaima nema dovoljno komunalnih policajaca i to je jedan od većih problema. Za razliku od Šapca gde  ih je 24 u našem gradu  ih je samo devet. Načelnik komunalne policije smatra da je potreban veći broj ljudi, ali i veći broj kamera i više onih koji će pratiti šta beleže kamere. Što se tiče pitanja da li komunalni policajci moraju uvek da idu u paru, Siniša Đurić objašnjava da patrola po zakonu podrazumeva dva i više komunalna policajca.

„Problem komunalnog reda ili bolje rečeno nereda je to što većina mladih ljudi ne smatra svojim ono što je gradsko. Njih niko ne uči da treba da čuvaju nasleđeno, jer i posle nas neko treba to da nasledi. To je osnovni problem“, poručuje načelnik komunalne policije Siniša Đurić.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 26 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 26 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara