Samit valjevskih VTO beba (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Samit valjevskih VTO beba (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.06.2015, 17:35

Dvodnevni Samit valjevskih VTO beba

č: | fb:

Na Divčibarama je danas počeo dvodnevni "Samit valjevskih VTO beba" u organizaciji udruženja "Da se novi život rađa" uz učešće 26 beba iz 18 porodica sa područja zapadne Srbije začetih u Centru za vantelesnu oplodnju (VTO) Opšte bolnice u Valjevu. U Vili Plamenac, koja je domaćin ovom jedinstvenom i veselom skupu, okupili su se mališan i roditelji iz Beograda, Čačka, Kraljeva, Bajine Bašte, Požege, Lučana, Tršića, Ljiga, Virovaca, Banjana i Valjeva.

Samit valjevskih VTO beba

Samit valjevskih VTO beba (Foto: Đorđe Đoković)

Nedavno je rođen dečak, 54. beba začeta u valjevskom Centru VTO, a kako je danas rečeno, do kraja godine očekuje se rađanje još 50 beba. Inače, najstarija beba iz valjevskog VTO centra, koja je danas bila na Divčibarama, je mali Luka iz ubskog sela Banjani. Na prvom "Samitu valjevskih VTO beba" bio je i desetomesečni Jakov, iz mioničkog sela Virovac, prva beba rođena iz zamrznutog embriona.  

Samit valjevskih VTO beba

Samit valjevskih VTO beba (Foto: Đorđe Đoković)

Samit valjevskih VTO beba

Samit valjevskih VTO beba (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, koji je prisustvovao prvom "Samitu valjevskih VTO beba" na Divčibarama najavio je izmenu gradske odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje, po kojoj će Grad podržati i drugi pokušaj vantelesne oplodnje, što će biti, kako reče Vujić Subotić, još veća podrška i doprinos Valjeva za ovaj projekat, koji daje šansu bračnim parovima da postanu roditelji. On je poručio da će Grad Valjevo i u buduće podržavati Centar i pozvao sve one bračne parove koji imaju problem sa sterilitetom da dođu u Centar za VTO u Valjevu.

Aleksandar Vujić Subotić

Aleksandar Vujić Subotić (Foto: Đorđe Đoković)

Danas je održano takmičenje na kojem su očevi presvlačili bebe, a pedagozi i psiholozi su održali radionice o tome "Kako da pričate da bi vas deca slušala", odnosno "Kako ne pokvariti dugo željeno dete".

Takmičenje - očevi presvlače bebe

Takmičenje - očevi presvlače bebe (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski VTO centar postoji od oktobra 2012. godine i od početka funkcioniše po standardima Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju. Centar za vantelesnu oplodnju i njegov rukovodilac, ginekolog dr Branko Budimirović dobitnici su Godišnje nagrade Valjeva u 2014. za rezultate ostvarene u ovoj oblasti.

RFZO Srbije, kao i brojne opštine i gradovi, među kojima je i Valjevo, finansiraju vantelesnu opodnju bračnih parova bez dece. Značajnu ulogu na počecima imali su i vodeći stručnjaci Univerzitetske klinike iz slovenačkog Maribora sa kojom Opšta bolnica u Valjevu sarađuje.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 10 sati 30 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 10 sati 31 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 20 sati 52 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...