Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2015, 07:28

Maturanti polažu završni ispit

č: | fb:

Maturanti osnovnih škola u Srbiji polažu danas, sutra i prekosutra završni ispit pred upis u srednju školu, a od ove godine na maloj maturi promenjen je sistem bodovanja jer će testovi nositi 30 umesto dosadašnjih 40 poena, a uspeh tokom školovanja najviše 70 bodova.

Svršeni osmaci danas polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika u matičnim školama od 10 do 12 časova. U utorak 16. juna, rešavaju zadatke iz matematike, a narednog dana kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Na maloj maturi od ove godine učenik može da osvoji najviše 30 bodova, po 10 poena na svakom od tri testa, dok će uspeh od VI do VIII razreda nositi najviše 70 bodova.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, dok  će konačni rezultati biti poznati 25. juna. Popunjavanje i predaja lista želja u osnovnim školama je 26. i 27. juna, a 5. jula će biti poznati rezultati upisa u srednje škole. Prvi upisni krug u srednje škole je 6. i 7. jula. Preostala ili slobodna mesta biće objavljena 9. jula, kada počinje drugi upisni krug.

U srednjim školama Kolubarskog okruga, ove godine ima 60 mesta više nego đaka koji su završili osmi razred. U pet valjevskih srednjih škola ima ukupno 1018 slobodnih mesta, u Ubu ima 240, Lajkovcu ima 120, koliko i u Ljigu, dok u Mionici i Osečini ima po 60 slobodnih mesta za upis u srednju školu.

Načelnica Školske uprave za Kolubarski okrug Zorica Jocić poručila je da treba racionalno odlučivati o upisu u srednju školu na osnovu uspeha i rezultata prijemnog ispita, jer neće biti premeštanja učenika iz jedne u drugu školu. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...