Samit valjevskih VTO beba (foto: Đorđe Đoković)
Samit valjevskih VTO beba (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2015, 09:56

“Sledeće godine biće nas još više!”

č: | fb:

Uz poruku da se vide na istom mestu, u isto vreme, ali duplo brojniji, sa bar još 20 beba, završili su dvodnevno druženje na Divčibarama roditelji 26 beba, učesnika prvog “Samita valjevskih VTO beba”. Svi su saglasni da je ovaj skup jedinstven, u svakom trenutku su uživali, preplavljeni emocijama i pozitivnom energijom.

Dvodnevni skup u vili Plamenac na Divčibarama, u organizaciji udruženja "Da se novi život rađa", bio je više od druženja i razmene iskustva 18 roditelja  sa 26 beba začetih u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u Valjevu. Bila je to prilika, kako rekoše roditelji, da se po ko zna koji put zahvale timu valjevskog Centra VTO, jer “da nije bilo njih ne bi bilo ni naših mališana”.

Maja i Srđan sa Teodorom i Isidorom

Maja i Srđan sa Teodorom i Isidorom (Foto: Đorđe Đoković)

Maja i Srđan iz Beograda ponosni  i srećni držali su u naručiju desetomesečne blizance Teodora i Isidora. Kažu da su bili u braku šest godina kada su konkurisali u Beogradu za program vantelesne oplodnje i ponudili su im Valjevo ili Niš. Odlučili su se zbog blizine za Valjevo i ispostavilo se da je odluka bila prava.

“Odnos zaposlenih u valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju je bio više prijateljski nego medicinski. Takav odnos, pozitivan, topao i iskren na startu je ulivao nadu da ćemo uspeti. Procedura je iznenađujuće brzo prošla, prosto nismo bili ni svesno koliko je sve to brzo i jednostavno prošlo”, priča  Srđan. Zahvalnost duguju, pre svega dr Branku Budimiroviću, ali i celom timu, koji su vrhunski profesionalci i stručnjaci. “Istina, plašili smo se neuspeha, ali, da nam nije uspelo prvi put, svakako bi ponovili u Valjevu”, kaže Maja.

Rođenjem Teodora i Isidora mnogo toga se promenilo. “Sada smo najsrećniji. Naporno jeste, jer su njih dvojica, zahtevne su bebe, ali kada su oni u pitanju ništa nije teško”, uglas će Maja i Srđan.

Verica i Slavko sa Viktorom i Kristinom

Verica i Slavko sa Viktorom i Kristinom (Foto: Đorđe Đoković)

Viktor i Kristina, uskoro će napuniti godinu dana. Radost roditeljstva, Verica i Slavko Jazarević duguju timu u valjevskom Centru za vantelesnu oplodnjhu. Nakon tri godine braka, odlučili su se da pomoć potraže u svom rodnom gradu, od doktora i stručnjaka, koji su već postigli rezultate u lečenju steriliteta i koji su već pomogli mnogim bračnim parovima da postanu roditelji. Preporučena im je inseminacija, što je u prvom pokušaju dalo rezultat – preslatke blizance Viktora i Kristinu.

Najstarija beba iz valjevskog VTO centra, koja je bila na Divčibarama, je mali Luka iz ubskog sela Banjani. Na prvom "Samitu valjevskih VTO beba" bio je i desetomesečni Jakov, iz mioničkog sela Virovac, prva beba rođena iz zamrznutog embriona. Nedavno je rođen dečak, 54. beba začeta u valjevskom Centru VTO, a kako je rečeno, do kraja godine očekuje se rađanje još 50 beba.

Na prvom “Samitu valjevskih VTO beba”, koji je održan u subotu i nedelju u vili Plamenac na Divčibarama okupili su se mališan i roditelji iz Beograda, Čačka, Kraljeva, Bajine Bašte, Požege, Lučana, Tršića, Ljiga, Virovaca, Banjana i Valjeva.

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 1 sati 3 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...