Razgovor u Biblioteci (foto: Kolubarske.rs)
Razgovor u Biblioteci (foto: Kolubarske.rs)
15.06.2015, 11:54

Stanje ljudskih prava u 2014. zabrinjavajuće

č: | fb:

Zamenik zaštitnika građana Srbije (ombudsmana) Miloš Janković izneo je u Valjevu osnovnu ocenu iz izveštaja o radu u 2014, koji je prošao nadležne odbore Narodne skupštine Srbije i čeka plenarnu raspravu pred poslanicima – da je stanje ljudskih prava zabrinjavajuće. Toj oceni moglo bi se dodati i ono, što se čulo na sličnom razgovoru u Beogradu, kako se građani Srbije osećaju usamljenima i ostavljenima.

Najviše primedbi je na rad pravosudnih organa, odnosno na postupanje drugih državnih organa, koji svoj posao ne rade u skladu sa Ustavom i zakonima, a ne retko rade i nezakonito. Sve to dovodi do nepoverenja u inistitucije sistema, pa se povećava broj obraćanja ombudsmanu.

Na razgovoru, koji je upriličen u Matičnoj biblioteci „Ljubomir P. Nenadović“, u prisustvu predstavnika valjevskog pravosuđa, policije, Centra za socijalni rad i nevladinog sektora, čule su se slične ocene.

Statistika pokazuje da se ombudsmanu do sada obratilo 92.700 građana, te da se uočava trend rasta onih koji pomoć traže od zaštitinika građana. U 2014. zaštitiniku građana obratilo preko 7.000 osoba, u prvoj polovini te godine 1.1oo, a do sada u 2015. bilo je 750. U Kolubarskom okrugu bilo je 500 pritužbi, do polovine 2014 bilo ih je 89, a do sada u 2015. podneto je 37 pritužbi. Pomenute brojke podrazumevaju i ona obraćanjanja upućena ombudsmanu pre no što su iscrpljeni „redovni pravni lekovi“.

Miloš Janković

Miloš Janković (Foto: Kolubarske.rs)

Janković je takođe preneo ocenu kako posebno zabrinjava „tabloidizacija javnog života u Srbiji“ u čemu, nažalost, učestvuju i pojedini državni organi, koji time, po ustavu i zakonima, ne bi smeli da se bave. Zbog svega bi, smatra ombudsman, regulatorna tela morala da donesu određene korektivne mehanizme za medije bez obzira na to što su privatni. „Ne može vlasnik da se ponaša u stilu ’ovo je moje i mogu da radim šta hoću’“, ocenio je Janković.

Po preporukama ombudsmana ne ponaša se uvek onako kako je naloženo, a  obrazloženja pojedinih državnih organa često „ne drže vodu“, pa su potrebne i dodatne intervencije.

Valjevo nema ombudsmana iako je to obaveza lokalne vlasti i na tome uporno treba insistirati. U Matičnoj biblioteci je, od 1. juna 2013, obezbeđena linkovska veza građana sa timom ombudsmana u Beogradu, što je te godine koristilo 65 osoba, u 2014. njih 319, a u 2015. oko 570.

Na razgovoru sa Milošem Jankovićem čula su se i mišljenja kako Biblioteka nije najsrećnije odbrano mesto za komunikaciju građana sa ombudsmanom, posebno za osobe sa posebni potrebama bez obzira na to što je nedavno postavljen lift za savladavanje stepenica dobijen donacijom Norveške vlade, koja će i u naredne dve godine finansirati ovu vrstu aktivnosti ombudsmana i omogućiti svojevrsnu debeogradizaciju.

 

 

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 2 sati 24 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...