Švedski sto (foto: Đorđe Đoković)
Švedski sto (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2015, 07:40

Tržište traži znanje

č: | fb:

U valjevskom „Grand hotelu“ u toku je obuka 44 buduća hotelska radnika – po 17 kuvara i recepcionera, te 10 konobara, strukovne asocijacije Hores uz podršku Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji, koji realizuje Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” iz Užica, a finansira švajcarska vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Na pres konferenciji, direktor Udruženja „Hores“, Georgi Genov rekao je kako je slična obuka do sada održana na Zlatiboru i Kopaniku, u Čačku i Kraljevu, te da je posle Valjeva na redu Pirot. Obuku je prošlo 294 lica, veli, a do sada je posao dobilo 205 nezaposlenih osoba.

„Srbija ima prirodne lepote, ima i smeštajne kapacitete, ali to nije dovoljno u sve oštrijoj tržišnoj utakmici“, kazao je Genov i dodao kako bi edukacija kadrova morala biti stalna praksa naših hotelijera jer je znano da su u Evropi hotelijeri godišnje obavezni da prođu do stoitinak sati edukacije.

O iskustvima u dosadašnjoj realizaciji projekta „Unapređena obuka u sektoru turizma“ govorili su i Bojan Milićević iz Užica, odnosno Jasmina Andrić iz Valjevske filijale NSZ. Andrić je rekla kako na evidenciji nezaposlenih trenutno ima 71 konobar i 93 kuvara sa trećeim stepenom stručne spreme, odnosno 21 kuvar sa četvrtim stepenom obrazovanja.

Bojan Milićević, Georgi Genov, Jasmina Andrić i Predrag Vukosavljević

Bojan Milićević, Georgi Genov, Jasmina Andrić i Predrag Vukosavljević (Foto: Đorđe Đoković)

Dugogodišnjeg direktora „Granda“, Predraga Vukosavljevića, koji je 44 godine u hotelijerstu, o čemu će, saznaju Kolubarske.rs, možda napisati i knjigu, oduševio je entuzijazam mladih ljudi, koji pohađaju obuku. On je kazao kako će i „Sloga“ i „Grand“ moći da zaposle „određeni broj“ novih radnika u svojim objektima u Valjevu i na Divčibarama.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Genov je kazao kako u Srbiji trenutno ima 320 kategorisanih hotela, ali da se brojem noćenja ipak ne možemo pohvaliti. „Šta je donela privatizacija? Nekima mnogo, ako su u pitanju pravi kupci, nekima ništa“, ocenio je Genov navodeći primer Vrnjačke Banje, gde je mnogo toga lošije nego što je bilo.

Obuku u „Grandu“ vode iskusni hotelijeri iz „Granda“ sa Kopaonika, a novinari, fotoreporteri i snimatelji imali su priliku da se na licu mesta uvere šta su do sada naučili budući kuvari i konobari. Trpeza je bila zaista bogata (i slanog i slatog), devojke i momci ljubazni i nasmejani. Za početak, dovoljno....

 

Posluženje

Posluženje (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 12 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara