Lajkovac (ilustracija)
Lajkovac (ilustracija)
30.06.2015, 10:39

RTV Pruga vredi 435.000 dinara, TV Ljig oko 1,3 miliona dinara

č: | fb:

JP RTV Pruga iz Lajkovca vredi 435.000 dinara, odlučili su odbornici opštinskog parlamenta na nedeljnoj vanrednoj sednici. Kako je danas objavljeno na opštinskom sajtu, ta cena niža je u odnosu na prvobitnu zbog duga SOKOJ-u za autorska prava od 500.000 dinara, odnosno zbog toga što nije obnovljen ugovor o finansiranju sa RB Kolubara.

U budžetu Lajkovačke opštine obezbeđen je novac za finansiranje Pruge do 31. oktobra do kada će biti završena privatizaija medija u Srbiji, a planirano je i učešće na konkursu za projektno finansiranje. RTV Pruga emituje samo radio program, dok TV stanica, uprkos prvobitnim planovima iz 1990-tih, kada je osnovana za vreme lokalne SPS vlasti, nije pokrenuta. Ima 12 zaposlenih.

Vrednost lokalne TV Ljig procenjena je, na sednici SO Ljig održanoj u petak, na skoro 1,3 miliona dinara, potvrdio je danas Kolubarskim.rs načelnik Opštinske uprave Stevo Vranešević uz napomenu da se oglas danas pojavio u Politici.

"Ta cena je svojevremeno bila oko 150.000 dinara, a sada je urađena procena, pa u 1,3 miliona dinara najveću vrednost od oko 900.000 dinara ima dokumentacija", precizirao je Vranešević. Dodao je da će u slučaju da ne bude kupca na prvoj aukciji, vrednost pasti na 35 odsto sadašnjeg iznosa. TV Ljig je najmlađi elektronski medij u šest opština Kolubarskog okruga i ima četvoro zaposlenih.

Mioničani imaju mesečne novine Zapis, a prema rečima Zorana Milivojevića Čede,  vd direktora KOC-a, koji ih izdaje, sigurno će izaći ovaj i broj posle "Mišićevih dana", koji će biti između 12. i 20. jula. Potom će "videti šta će" (sa Zapisom).

Mionički zapis je od 1990-tih je dva puta gašen i tri puta obnavljan, a najveće zasluge za njegovo trajanje pripadju pozorišnom reditelju Miroslavu Trifunoviću Ćiši, koji je bio DOS-ov predsednik SO Mionica (2000-2004). Glavni urednik Ivan Ognjanović nedavno je preminuo. Zapis nema zaposlenih, pripremaju ga saradnici volonterski i Mioničani u rasejanju uz logističku podršku zaposlenih u KOC-u.

Svoje Tamnavske novine, Ubljani su ugasili pre nekoliko godina poštujući rokove tadašnjeg, prvog Zakona o privatizaciji medija u Srbiji. Uvereni smo da je bila pogrešna procena kako Tamnavske, uprkos tradiciji od preko 30 godina izlaženja, ne mogu da prežive bez budžetskih sredstava, te zainteresovanih za njihovu kupovinu nema.

U Osečini godinama radi privatni Radio Čava, čiji je pokretač, vlasnik i urednik preduzetnik Slavko Pavlović Čava.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...