Ub pod vodom (foto: Stefan Teodosić)
Ub pod vodom (foto: Stefan Teodosić)
18.05.2014, 16:49

Poplave razorile i Kolubarski okrug

č: | fb:

Ona narodna da su „Đurđevske kiše blagodet“ ovoga puta pretvorila se u suštu suprotnost. Majske padavine od preko 100 litara po kavdratnom metru za kratko vreme donele su nezapamćene poplave, koje su gotovo razorile Srbiju! A sve je počelo od Valjeva i Kolubarskog okruga...

Valjevo je dva dana bilo odsečeno od sveta, do Beograda se moglo preko Bogdanovića brda, Mionice i Ljiga, ili preko Šapca, Rume i autoputem Zagreb-Beograd. Barska pruga takođe je prekinuta. Podivljala Kolubara probila je odbranu kod mosta na Jadru, a potom poplavila centar Valjeva, što se ne pamti od, kako neki tvrde, 1964. godine. Voda je išla Knez Miloševom do „Grand hotela“ i Vuka Karadžića ulice, kao i Karađorđevom.

Bilo je kritično kod svih mostova, kao i kod Doma kulture. Voda je počupala novopostavljeni regionalni cevovod za Lajkovac, Lazarevac i Mionicu, na levoj obali reke, i sa sve šahtovima i optičkim (ili energetskim) kablovima „preselila“ ga u sred korita! Mnogi tvrde da bi bilo još gore da se brana „Rovni“ na Jablanici nije zatvorila nanetim muljem, pa je buduće akumulaciono jezero primilo znatnu količinu vode iz sliva Jablanice.

 

Ka Osečini (foto: Đorđe Đoković)

Ka Osečini (foto: Đorđe Đoković) (Foto: Đorđe Đoković)

Gradski štab za vanredne situacije raspustio je škole i obdaništa i zabranio upotrebu mostova preko Kolubare osim onoga na obilaznici za Užice. Posle 48 sati proradio je most u Sinđelićevoj. Žitelji iz naselja Ilidža, kao i naselja ispod Železničke stanice bili su evakuisani u kasarnu „Vojvoda Živojin Mišić“ ili kod rodbine i prijatelja. Potom je, na sličan način, rešen problem pojedinih porodica iz Knez Miloševe ulice.

Obnica je odnela mostove kod KP Doma i Veselinovića naselja, a u Valjevu i mnogim selima „krenula“ su klizišta. U Rebelju, na Medvedniku, nekoliko kuća, kažu, „sišlo je u reku“. Prekinuti su mnogi seoski putevi...

Jedna žrtva i 3.500 evakuisanih

Iako su regulisani delovi Tamnave i Ubače kroz varoš, te reke su, uz nadošlu Gračicu, ponovo opustošile Talove, Sandića imanje, sela na levoj obali Tamnave. Na Ubu je u prihvatnom centru u jednom trenutku bilo oko 3.500 evakuisanih ljudi, a vodu su, zbog poplavljenih vodovodnih postrojenja, dopremali helikopteri, koje je obezbedila Vlada Srbije. U selu Crvena Jabuka utopio se muškarac, koji nije stigao da izađe iz automobila. Ub je, ipak, mnogo bolje prošao od susednog Obrenovca, grada kojeg gotovo nema, a broj žrtava tek će biti saopšten. Isključen je TENT, ne rade ni Kolubarski rudnici uglja.

Jadar, Pecka i Lovačka reka

Podgorina je opet nastradala od voda Jadra, Lovačke reke i Pecke. Glavnom ulicom Osečine talas je bivao i iznad pojasa, poplavljena su mnoga domaćinstva, plodne njive i oranica sa leve strane puta Valjevo-Loznica. Pecka je ponovo promenila tok...Potom su i ovde proradila klizišta, evidentirano ih je više od stotinu, a u kuću Miroslava Lukića na periferiji Osečine, pored puta za Koceljevu, sručio se deo obližnjeg brda i završio u dnevnoj sobi. Pomoć je stigla iz Novog Pazara.U Osečini nema dovoljno goriva za mehanizaciju, koja sanira mnogobrojne odrone i klizišta. Pomažu i Slovenci iz Gorenja (Velenje). Evakuisanisu smešteni u Sportskom centru i Učeničkom domu. Među njima je i žena iz Konjuše, koje se dijalizira u Valjevskoj bolnici, kao i grupa trgovaca iz Kine što je ostala bez krova nad glavom u objektu u kojem su stanovali. Od subote proradili su TV repetitori, a poboljšan je signal fiksne i mobilne telefonije.

 

Ljig  Bez struje, vode, telefona

Ljižanima su po običaju muku zadavale reke Ljig i Kačer, rečice i potoci, pa je ta opština nekoliko dana bila bez struje i telefona, a voda iz vodovoda nije za piće. Kačer je potopio put Ljig-Belanovica, a bujice i klizišta ljudima su nosile kuće i delove domaćinstava. Situaciju su dodatno otežavali slični problemi u Lazarevcu odakle se Ljig, okolna sela, kao i deo mioničke opštine snabdevaju strujom. Mobilni telefoni su proradili tek kada su obezbeđeni agregati za napajanje strujom baznih stanica.Ljižani i dalje nemaju vode - ni  za piće, ni tehničke, pa situacija postaje dramatična. Na nekoliko mesta prekinut je cevovod od izvorišta u selu Ba do Ljiga, pa će trebati vremena da se kvarovi saniraju. Opštinski štab za vanredne situacije apeluje za pomoć u vodi za piće, koja postaje gorući problem. Sva raspoloživa mehanizacija sanira odrone i klizišta, koji je više od 150, posebno po selima.

 

Ne rade škole i obdaništa

Zbog visokog vodotoka Kolubare, koja nije mogla da primi ni Ljig i Toplicu, Lajkovac je takođe bio u vodenom okruženju. Porođajni bolovi stigli su Radmilu Petrović iz Jabučja u lajkovačkom Domu zdravlja odakle je helikopterom prebačena u Valjevsku bolnicu, gde je rodila sina teškog 3,5 kilograma. To joj je četvrto dete.Na periferiji Lajkovca, kod nadvožnjaka Barske pruge, u kući je pronađeno beživotno telo S. M. (80), koja je bila gotovo nepokretna i sama. Prethodne informacije o još dve žrtve pokazale su se netačnim ’ muškarac u Jabučju umro je prirodnom smrću, žena u Lajkocu nije se nikome javljala na telefonske pozive. Opštinski štab za vanredne situacije odlučio je da do daljeg, zbog problema u vodosnabdevanju, nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni obdaništa. Zavod za javno zdravlje iz Valjeva uputio je predlog mera za sanaciju situacije posle povlačenja vode, a na tri mesta u Lajkovcu, kao i u selima Slovac i Ćelije postavljeni su kontenjeri za uginule životinje.

 

U Mionici voda nije za piće

U Mionici voda nije za piće, pa se flaširana deli „kod Sata“ i Kevića kafane. Evakuisano je 18 osoba, nema mosta na Toplici u Donjoj Toplici, pa je prekinut put Mionica-Bogovađa-Ibarska magistrala, klizišta prete na sve strane. Ne radi ni vodovod Prskavac, koji snabdeva nekoliko mioničkih i nekoliko valjevskih sela. Bio je prekinut i put Bogdanovića brdo-Divčibare zbog velikog odrona kod „Krčmarske česme“. Problem vodosnabdevanja sela u Mioničkoj opštini rešavaju tako što cisternama razvoze ispravnu vodu za piće. Još uvek su neispravni mionički, ali i vodovod sa kojeg se snabdeva nekoliko sela iz te i Valjevske opštine. Stoka sa napaja sa vodotokova sa kojih se domaćini sami snabdevaju traktorima i svojim cisternama. Crveni krst prikuplja humanitarnu pomoć.

 

Aktuelno