Paljenje lile u Kolubari 2 (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Paljenje lile u Kolubari 2 (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2015, 12:00

Petrovdanski dani

č: | fb:

Petrovdanski dani danas i sutra u Valjevskoj Kamenici. To je najstarija manifestacija valjevskog kraja, koja se od 1996. godine organizuje u Valjevskoj Kamenici na Petrovdan, na slavu nekadašnjeg centra podgorskog sreza. Cilj manifestacije je promocija Kamenice, narodnih običaja i nasleđa, domaće radinosti, seoskog turizma i poljoprivrede. Prošle godine Kamenicu je, u vreme trajanja Petrovdanskih dana, posetilo oko 10.000 gostiju, kažu organizatori.

Prvog dana manifestacije u 19.00 časova defile učesnika, izbor najlepšeg lilka i kulturno-umetnički program. Na samom kraju programa prvog dana biće organizovana lilijada, stoletna tradicija paljenja lila, uz vatromet.

U nedelju 12. jula, predviđeno je takmičenje u ribolovu na Kameničkom jezeru koje počinje već u 8 časova,proglašenje pobednika i dodela nagrada. Nakon toga biće održane Seoske olimpijske igre, u kojima će učestvovati takmičari iz Kamenice, Stava, Oglađenovca, Miličinice, Pričevića i G. Bukovice. Discipline u kojima će se takmičiti su - mali fudbal, odbojka, basket, nadvlačenje konopca, kros, stoni tenis, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, klipak, pikado, šah i streljaštvo. Nakon proglašenja pobednika Seoskih olimpijskih igara uslediće narodno veselje, čime se završava dvodnevna manifestacija u Valjevskoj Kamenici.

Iz gradske kase, kroz programsko finansiranje, za Petrovdanske dane u Valjevskoj Kamenici izdvojeno je 175.000 dinara.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 39 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...