Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
29.07.2015, 06:56

120 godina Izveštaja Valjevske gimnazije

č: | fb:

Valjevska gimnazija, kao retko koja srednja škola u Srbiji, može da se pohvali tradicijom objavljivanja izveštaja ili godišnjaka, gde su zabeležena sva dostignuća, aktivnosti i uspesi, u jednoj školskoj godini, učenika i profesora škole. Ti godišnjaci predstavljaju i svojevrsni istorijski zapis o tome ko je i kada učio Valjevsku gimnaziju, kakve rezultate je postigao tokom školovanja, kao i o aktivnostima profesora i učenika škole, uključujući i učešće na domaćim i međunarodnim takmičenjima. 

Prvi izveštaj Valjevske gimnazije objavljen je 1895. godine. Ovogodišnji Izveštaj je jubilarni, jer se navršilo 120 godina od prvog broja ili 50 godina neprekidnog izlaženja izveštaja Vajevske gimnazije, čime ni jedna gimnazija u Srbiji ne može da se pohvali.

Direktor Valjevske gimnazije dr Vojislav Andrić kaže da svi gimnazijski izveštaji imaju vrednost, ne samo informativnu u godini izlaženja za aktuelnu generaciju, nego je vredan dokument i za buduće generacije.

“Izveštaj ili godišnjak Valjevske gimnazije iz 1895. godine, koji se odnosi na školsku 1984 – 1895, godinu je svojevrsna istorijska zabeleška, jer se tu nalazi i podatak da je Nikola Velimirovć, kasnije vladika Nikolaj Velimirović, bio učenik trećeg razreda Gimnazije, a upisane su i njegove ocene. Interesantno je i to da taj godišnjak potpisuje direktor  Petar J. Živković, matematičar, do tada prvi akademik među profesorima i učenicima Valjevske gimnazije”, kaže Vojislav Andrić.

Vojislav Andrić

Vojislav Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Upis u Valjevsku gimnaziju

Nakon prvog upisnog roka u Valjevskoj gimnaziji za školsku 2015 – 2016. popunjena su sva mesta na prirodnom i društvenom smeru. Direktor Vojislav Andrić kaže da su upisni rezultati više nego odlični, jer su učenici, koji su želeli da upišu Gimnaziju, na prijemnom ispitu pokazali izuzetno znanje. “Za prirodni smer konkurisalo je 80, a primljeno je 60 učenika, od kojih je najslabije plasiran učenik imao 92,25 od maksimalnih 100 bodova. Za društveni smer je konkurisalo 45, primljeno je 60 učenika, među kojima su i oni kojima je prva želja bio prirodni smer, a nisu uspeli da se upišu”, navodi Andrić. 

U Odeljenje za obdarene iz matematike upisano je 20 učenika, koliko je bilo planirano po programu, što se pokazalo, kako reče Andrić, kao dobar potez formiranje odeljenja VII i VIII razreda za talentovane matematičare. Popunjeno je i filološko odeljenje sa 24 učenika, dok četiri slobodna mesta jedino ima za dvojezično – bilingvalno odeljenje gde je upisano 22 učenika.

“Rezultati koji su postignuti na upisu su možda rezultat trenda gde se učenici osnovnih, pa i srednjih škola okreću prirodnim i tehničkim naukama iz jednostavnog razloga što imaju veću šansu za zapošljavanje”, kaže dr Vojislav Andrić i dodaje da je dobar upis u Valjevsku gimnaziju rezultat dobre promocije škole, ali i uspeha, koji već godinama postižu učenici i profesori škole.

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 16 sati 29 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 9 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara