Grad (foto: Đorđe Đoković)
Grad (foto: Đorđe Đoković)
02.08.2015, 17:43

Valjevo bez raketa!

č: | fb:

Valjevu i okolini do sutra uveče preti još nekoliko gradonosnih udara, a raketa na protivgradnim stanicama više nema!, rekao je Kolubarskim.rs načelnik Odeljenja proivgradne zaštite RHMZ, Zoran Babić, Valjevac, koji i sam ima kuću na Blizonjskom visu preko puta Radarskog centra, koji koordinira protivgradnom odbranom u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu.

„Tokom popodnevnog udara potrošeno je svih 40 raketa, nema više ni jedne. Grad Valjevo nije kupio rakete iako je odluka o nabavci poodavno doneta. Na području Uba, Ljubovije, Krupnja, Loznice, Šapca, Bogatića, odskoro i Vladimiraca ima stanica sa po 14 raketa jer su ih njihove lokalne samouprave nabavile na vreme“, precizirao je Babić.

On je dodao da je današnji gradonosno oblak, od kojeg je najviše stradalo gradsko jezgro u Valjevo i sporadično nekoliko sela u slivu Jablanice, stigao „uobičajenom rutom“, te da je novi oblak već formiran iznad Bobije i kreće dolinom Jablanice.

Veličina grada

Veličina grada (Foto: Đorđe Đoković)

„Grad je bio redak i krupan“, pojasnio je Babić, a u Centru za obaveštavanje kažu kako imaju preko 50 prijava oštećenja na stambenim objektima i automobilima. Konačan saldo, pretpostavljamo, biće poznat tek za 24 – 48 sati, dok se saberu podaci sa terena, i ukoliko ne bude novih udara, koji su mogući do sutra uveče zbog izuzetno nestabilne vremenske situacije.

Podsećamo da je Krušik jedan od proizvođača protivgradnih raketa sa modernim lansirnim sistemima. Ni u toj situaciji Valjevo nije bilo kadro da na vreme obezbedi rakete, odnosno da se izbori za to da i Krušik donira deo arsenala za odbranu od grada kao što je to bio slučaj, čini se, pre dve godine.

Protivgradna odbrana Srbije bila je izmeštena u MUP ali je nedavno ponovo vraćena u okrilje RHMZ Srbije, što je i logično. Problem protivgradnih raketa na nivou države nije rešen bar nekoliko godina, svejedno ko je bio nadležan za odbranu – MUP ili RHMZ, pa su u pomoć priskakale lokalne samouprave, što je donekle ublažavalo probleme.

Sezona protivgradne odbrane u Srbiji traje od 15. aprila do 15. oktobra.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara