Plato ispred Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Plato ispred Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2015, 09:53

Grafiti na Centru za kulturu i okolini

č: | fb:

Noćas su delije, ili oni koji se predstavljaju za delije, ne preko 50 mesta na zgardi Centra za kulturu, na stubovima i žardinjerama na platou i zgradi Penzionog, ispisali grafite, njima znane poruke. Šteta, samo na fasadi Centra za kulturu, preko 200.000 dinara. Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić kaže da je fasada išarana noćas, iza ponoći, obaveštena je policija, a u neposrednoj blizini u pesku, je pronađen sprej koji su huligani koristili za šaranje fasade.

Miloš Smiljanić i Darija Ranković

Miloš Smiljanić i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

„Ovo je drugi put, za kratko vreme, da je fasada naše zgrade uništena grafitima. Upravo ovaj išarani deo smo nedavno krečili, sada moramo ponovo. Bila je jutros policija, fotografisali su, pregledaće snimke sa kamera i verujem da ćemo saznati koje noćas ispisivao grafite“, kaže Smiljanić i dodaje da prema priči policajaca nije se sve završilo na zgradi Centra za kulturu, jer su išarane još neke kuće i zgrade u centru grada.

Grafiti u Pantićevoj

Grafiti u Pantićevoj (Foto: Đorđe Đoković)

Grafit na kući u Pantićevoj

Grafit na kući u Pantićevoj (Foto: Đorđe Đoković)

Smiljanić kaže da unišetna fasada na Centru za kulturu, uništen mobilijar, jer su huligani nedavno uspeli da polome jednu spravu na dečjem igralištu "Nivea", za šta je potrebna velika snaga i još veća obest, nisu jedini problem sa kojima Grad treba da se suoči i da ih reši.

„Generator svih problema, obesnog ponašanja, divljanja, uništavanja gradske imovine, je alkohol. Problem je to što deca od 12, 13 ili 14 godina, koja se okpljaju na platou Centra i na keju Kolubare, mogu bez problema da kupe alkohol. Mnogi od njih ovde uveče drže ’bombu’ kako zovu dvolitarsku plstičnu flašu piva. Maloletnicima toče i prodaju alkohol u kafićima i prodavnicama bez ograničenja“, kaže Smiljanić i dodaje da Grad u tom pravcu treba da deluje, da zabrani i kontroliše prodaju alkohola maloletnicima i da se u tom smislu poveća kontrola. Naravno, kaže Smiljanić, pitanje je i za roditelje šta će malolertnici, a to su deca od 12 ili 13 godna, na ulici iza ponoći?

Grafit

Grafit (Foto: Đorđe Đoković)

Grafit na Domu kulture

Grafit na Domu kulture (Foto: Đorđe Đoković)

Grafit

Grafit (Foto: Đorđe Đoković)

Grafit na zgradi penzionog

Grafit na zgradi penzionog (Foto: Đorđe Đoković)

Gde je bila policija i komunalna policija dok su delije, ili oni koji se predstavljaju da su delije Valjeva, šarali po fasadama u centru grada. U tom poslu učestvovalo je više njih i, sudeći po količini ispisanih poruka i mesta, to je trajalo nekoliko časova. To nije bilo išarano za minut-dva, otuda je nejasno kako ih niko od organa reda nije spazio? Komunalna policija noćas, u vreme kada su oni prolazili pored Centra za kulturu i kejom, nije videlia izgrednike niti išarane fasade, ali su ih, kako nam je rečeno, snimile kamere. U komunalnoj policiji ponavljaju da ih ima samo devet, što je isuviše mali broj za grad poput Valjeva, i naglašavaju da nije moguće da budu na više mesta u isto vreme, posebno noću kada dežura samo jedna patrola. 

Možda ova nošaćnja akcija delija i šaranje fasada doprinesu da Skupština grada što pre usvoji Odluku o obavljanju komunalnih delatnosti i o komunalnom redu Grada Valjeva, koja bi objedinila četiri postojeće o komunalnom redu, definisala nadležnosti i omogićila efikasniji rad komunalne inspekcije i policije i, što je možda najvažnije, oštriju kaznenu politiku.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 1 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 58 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...