Valjevska deponija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska deponija (foto: Đorđe Đoković)
11.08.2015, 07:21

Građani koji žive pored deponije najavljuju blokadu

č: | fb:

Žitelji MZ Gradac, koji žive u neposrednoj blizini gradske deponije, traže pod hitno sastanak sa gradskim rukovodstvom, kako bi konačno bio rešen višedecenijski problem gradske deponije. U suprotnom, ponovo će kao i 2013. godine blokirati ulaz u deponiju.  

Prošlo je dve godine od kada su gradsko rukovodstvo i meštani, koji žive u Suvoborskoj ulici u blizini gradske deponije, potpisali sporazum o sanitarnom zbrinjavanju lokacije gde se, već 25 godina privremeno odlaže smeće. Meštani tog dela grada nisu zadovojni kako se deponija održava i kako se “Vidrak” brine o deponiji, zbog čega su zatražili razgovor sa gradskim rukovodstvom. Oni poručuju da je nemoguće živeti u blizini deponije, posebno ovih dana kada su velike vrućine. Takođe, nezadovoljni građani zameraju gradskom rukovodstvu da nije dovoljno urađeno na komunalnom i infrastrukturnom uređenju njihove mesne zajednice, što je bio deo sporazuma koji je potpisan pre dve godine.

Predstavnik MZ Gradac Radomir Filipović tvrdi da se deponija ne održava u skladu sa potpisanim sporazumom. ”Deponija se uopšte ne prekriva. Jedino što urade radnici Vidraka jeste da popodne razgrnu i poravnaju smeće buldožerom i, ukoliko neko istovari građevinski šut, to se razgrne preko smeća i ništa više”, kaže Filipović. On podseća da gradska deponija nikada nije dobila upotrebnu dozvolu, a da je 2004. godine ekološka inspekcija zatvorila, jer nije ispunjavala osnovne higijensko-tehničke uslove. “Deponija je bila zatvorena samo nekoliko dana, tačnije dok je trajala blokada i protest mešrana, da bi posle toga nastavili deponovanje otpada, na isti način, sve do danas”, kaže Radomir Filipović.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da će rukovodstvo grada svakako razgovarati sa žiteljima MZ Gradac, koji žive u neposrednoj blizini deponije, i najavljuje da će sastanak biti održan narednih dana.

Kovač razume nezadovoljstvo građana, ali podseća da je za poslednjih deset godina gradska deponija značajno unapređena i u daleko je boljem stanju nego što je bila pre 11 i pre dve godine kada su meštani protestvovali. “Urađena je podzida prema Kolubari, jer je najveća opasnost bila upravo ta da će reka ugroziti deponiju. Da nije bilo te podzide i ojačanja deponije prema Kolubari, koje je urađeno 2006. i 2007. godine, reka bi, u vreme prošlogodišnjih poplava, odnela deponiju i u Obrenovcu bi smeća bilo tri puta više nego što ga je bilo”, kaže Kovač. Dodaje da je urađeno kompaktovanje – sabijanje deponovanog smeća, kako bi bilo dovoljno prostora za odlaganje otpada naredne dve-tri godine dok se ne otvori Kalenić.

“Mi zavisimo od projekta regionalne deponije i čim Kalenić bude završen mi ćemo zatvoriti gradsku deponiju. Do tada, nemamo drugog izbora nego da smeće odlažemo i dalje na istoj lokaciji, vodeći računa da ne ugrozimo ljude koji žive u blizini”, kaže Kovač. On podseća  da su, u okviru projekta regionalne deponije, već izgrađeni transfer stanica i reciklažni centar.

Politički motivisana blokada

Pre 11 godina, kada su meštani blokirali gradsku deponiju, Žarko Kovač je bio predsednik Izvršnog saveta Valjeva i tada se ispostavilo da su zahtevi i protesti bili politički motivisani, uoči lokalnih izbora. S obzirom na to da nam lokalni izbori, prema najavama, sleduju u decembru ove godine, pitala sam Kovača, da li je politički motivisan i ovaj zahtev da se razgovara sa gradskim rukovodstvom uz mogućnost da, ako razgovori ne daju rezultat, ponovo bude blokirana deponija. Kovač kaže da nije razmišljao o tome, ali da je sasvim moguće, i dodaje da bez obzira na motive gradsko rukovodstvo će razgovarati sa meštanima MZ Gradac.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 13 sati 1 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 16 sati 57 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas Pre 1 dan 14 sati

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara