Zamena ploča na platou ispred Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Zamena ploča na platou ispred Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2015, 08:15

Tri miliona dinara za zamenu ploča

č: | fb:

Tri miliona dinara iz gradske kase ove godine biće uloženo u zamenu ploča na Trgu vojvode Mišića, Desankinom vencu, Tešnjaru, trgu kod Singidunuma, Gradskom trgu a u toku su radovi na zameni ploča kod Centra za kulturu.

Plato ispred centra za kulturu

Plato ispred centra za kulturu (Foto: Đorđe Đoković)

Svake godine se menjaju ploče na centralnim trgovima i javnim površinama, jer ih, najčešće, uništavaju vozila. I pored zabrane, brojni su oni koji voze preko trgova ili se na popločanim površinama parkiraju, kao što je slučaj na platou Centra za kulturu, gde je svakodenvno nekoliko vozila, a u vreme nekih dešavanja u Centru taj prostor se pretvara u parkiralište.

Direktor  Centra za kulturu Miloš Smiljanić saglasan je da automobili uništavaju ploče i smatra da je neophodno zabraniti prolaz vozilima preko platoa Centra za kulturu. “Ovaj posao zamene ploča radi i finansira Gradska direkcija, jer ovim prostorom gazduje Grad, a ne Centar za kulturu. Tako da nije u našoj nadležnosti ni zabrana ni kažnjavanje. Naša želja jeste da se ceo ovaj prostor, uključujući i plato ispred nekadašnjeg Doma omladine, ogradi i na neki način zaštiti od automobila, uključujući i zabranu prolaska dostavnim vozilima, jer postoji i drugi način da se isporuči roba”, kaže Smiljanić.

Miloš Smiljanić

Miloš Smiljanić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na naše pitanje zbog čega nije spuštena rampa, koja je postavljena na ulazu u Centar iz Ulice Prote Mateje, kako bi se zabranio prolaz vozilima, Smiljanić kaže da rampa, trenutno, ne postoji. “Svaki put kada se rampa spusti ona biva polomljena, tako da nema svrhe popravljati je a ni spuštati, jer je očigledno da ne predstavlja prepreku”, kaže Smiljanić.

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da rampe i žardinjere nisu rešenje. “Ne možemo sve trgove i javne površine zaštititi rampama. Postavili smo rampe na ulazu u Bid zonu, kod sata i na Desankinom vencu, pa šta smo dobili? I tu su ploče uništene. Problem je u tome što tuda prolaze dostavna vozila, posebno brze pošte, koja zbog jedne pošiljke ulaze na prostor koji je popločan”, objašnjava Jeremić i dodaje da se prolaz dostavnim vozilima mora regulisati na drugi način, ne samo u Bid zoni nego i na drugom mestima u gradu gde su postavljene ploče.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Jeremić kaže da se, za sada, prostor kod Centra za kulturu može zaštititi jedino znakom zabrane prolaza i kažnjavanjem onih koji, uprkos zabrani, to čine. On dodaje da plato ispred Centra za kulturu treba rekonstruisati i da se o tome ozbiljno razmišlja. “Treba, pre svega, sa tog prostora izmestiti dečje automobilčiće, kojima tu nije mesto. Takođe, treba ukloniti i velike betonske žardinjere, koje zauzimaju previše prostora, nisu funkcionalne”, kaže Jeremić. On ponavlja da se o rekonstrukciji platoa i prostora kod Centra za kulturu još uvek razmišlja, treba da se uradi idejno rešenje, ali to je, kako reče, posao za sledeću godinu.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 21 sati 44 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara