Bare u Vojvode MIšića (foto: Đorđe Đoković)
Bare u Vojvode MIšića (foto: Đorđe Đoković)
21.08.2015, 12:39

Komunalni red važi i za komunalna preduzeća?

č: | fb:

Valjevske ulice su prepune bara zbog zapušenih slivnika kišne kanalizacije, naročito nakon veće kiše poput današnje, kada i pored brzine i spretnosti mnogi pešaci ne stignu da izbegnu prskanje. Prepuni bara su i trotoari, razrovani i uništeni, po kjima se teško kreće i bez kiše, a posebno nakon pljuskova. Ne retko su đubrijere i kontejneri prepuni smeća. I sve to je svakodnevna slika i nikom ništa. Bar tako izgleda. 

Pitam se, da li su komunlana preduzeća dužna da poštuju odluku o komunalnim delatnostima i komunalnom redu, da li zbog nepoštovanja odluke bivaju kažnjeni ili red, rad, disciplina i poštovanje odluka i zakona važe samo za građane?

Sinđelićeva

Sinđelićeva (Foto: Đorđe Đoković)

Bare u Vojvode Mišića

Bare u Vojvode Mišića (Foto: Đorđe Đoković)

Razgovarajući sa načelnikom komunalne policije Sinšom Đurićem saznajem da su na udaru komunalne policije i inspekcije i javna komunalna preduzeća, da se, zbog propusta ili ne činjenja, upozoravju, ne retko dobijaju i prekršajne prijave, a da li su i koliko kažnjeni, Đurić ne zna, jer to zavisi od suda. 

Đurić objašnjava da se Odluka o komunalnim delatnostima i komunalnom redu ne odnosi samo na građane, kako većina misli, nego se primenjuje i na javna komunalna preduzeća. „Odluka reguliše rad, ali i obaveze javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad, a to su Vidrak, Vodovod i Gradska direkcija. Pored obaveza, ova preduzeća imaju i odgovornost, tako da su Odlukom propisane i kazne ukoliko ne obavljaju posao i sve ono što je propisano odlukom”, kaže Đurić.

Načelnik komunalne policije me uverava da javna komunalna preduzeća nisu izuzeta iz kontrole, da često bivaju upozorena zbog propusta, nemara ili nerada, i dodaje da je napisano na desetine prijava. Da li će Vodovod biti upozoren ili kažnjen zbog bara na ulicama, jer slivnici nisu očišćeni, da li će Vidrak biti upozoren ili kažnjen jer nije očišćeno lišće sa ulica i trotoara, da li će Gradska direkcija biti upozorena ili kažnjena zbog razrovanih trotoara po kojima se „lome” noge, pitam načelnika komunalne policije.

Odgovara potvrdno i objašnjava da komunlna policija i inspekcija, kada uoče propust i problem ili po prijavi građana, upozorava javno preduzeće da otkloni proupst, a ukoliko to u određenom roku ne učini, sledi im pekršajna prijava, a kazne mogu biti nekoliko stotina hiljada dinara, pa čak i milionske. Đurić podseća da je po nalogu komunalne policije, nakon nedavnog grada, uklonjeno lišće i granje sa javnih površina. On dodaje da će i danas reagovati i tražiti od javnih preduzeća da očiste slivnike i ulice od lišća. „Ukoliko se ogluše i ne pročiste slivnike u roku od 24 časa uslediće prekršajna prijava”, kaže načelnik komunalne policije.

Slivnik

Slivnik (Foto: Đorđe Đoković)

Bare u Vojvode Mišića

Bare u Vojvode Mišića (Foto: Đorđe Đoković)

Što se tiče razrovanih trotoara, za njih je zadužena Gradska direkcija, ali obavezu prema toj javnoj površini imaju i investitori ili izvođači radova, koji prekopavaju trotoare zbog priključaka na mreže. Đurić objašnjava da su izvođači radova, koji na početku posla uplate depozit, dužni da trotoare, nakon obavljenog posla, vrate u prvobitno stanje. Ukoliko to ne učine, novc od depozita biće uložen u njihovo saniranje.

Trotoar u Vojvode Mišića, ispred crkve

Trotoar u Vojvode Mišića, ispred crkve (Foto: Đorđe Đoković)

Trotoar u Sinđelićevoj

Trotoar u Sinđelićevoj (Foto: Đorđe Đoković)

Gradska direkcija je dužna da održava i sanira oštećenja na trotoarima, što, sudeći po centru grada, ne čini redovno i dovoljno. Siniša Đurić kaže da je komunalna policija slala Direkciji dopis da se srede trotoari i rok za taj poso je, obično, 45 dana. On navodi da je nedavno saniran trotoar u Užičkoj ulici. Pitam, šta je sa trotoarom u Pantićevoj, Sinđelićevoj i Ulici Vojvode Mišića? „Proverićemo u kakvom su stanju, ako bude trebalo, poslaćemo dopis Direkciji”, odgovara načelnik komunalne policije Siniša Đurić.

 

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...