Asfaltiran zaselak Vlajković  (foto: Đorđe Đoković)
Asfaltiran zaselak Vlajković (foto: Đorđe Đoković)
26.08.2015, 07:03

Svaka kuća valjevskih sela dobiće asfalt

č: | fb:

„Naš cilj je da u naredne četiri godine svaka kuća, svaki zaselak u selima valjevskog kraja dobije asfalt“, rekao je direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić obilazeći sa novinarima tek asfaltiran put za zaselak Vlajkovići na Stavama u dužini od jednog kilometra, koji je koštao 4,8 miliona dinara. „Dužina zaselačkih puteva na Stavama, koje imaju oko 1200 žitelja, je 36 kilometara, a u svakom zaseoku živi oko 200 ljudi, koji će ostati na selu jedino ako imaju asfaltiran put“, kaže Jeremić.

Asfaltiran zaselak Vlajković

Asfaltiran zaselak Vlajković (Foto: Đorđe Đoković)

Da ostanak na selu zavisi od „dobrog asfalta i dobre struje“ saglasan je i tridesetšestogodišnji Nenad Burmazović, iz zaseoka Vlajkovići na Stavama.

„Ja asfalt čekam 36 godina, moj otac preko pedeset, dobro je da moje dvoje dece neće čekati, nego će asfaltom u školu ići“, kaže Nenad držeći u naručju naslednika Nikolu „koji će sigurno ostati na selu“. Burmazovići, kao i njihove komšije, gaje kupinu, malinu, šljivu, a bave se i stočarstvom i kako rekoše ovim putem prolaze vagoni voća u sezoni.

Nenad i Nikola Burmazović

Nenad i Nikola Burmazović (Foto: Đorđe Đoković)

Svi meštani su se saglasili da je prioritet da se asfaltira put za zaselak Vlajkovići što je, kako reče Dragan Jeremić, olakšalo posao. "Asfaltiran je najkritičniji deo ove deonice, gde je zbog velikog nagiba voda odnosila put, nasipanje više nije bilo moguće, a ni isplativo, tako da je u jesen i zimu tuda nije bilo moguće proći".

Koliko je važno da su meštani jedinstveni, pokazuje primer sela Suvodanje, koje je bilo u programu za asfalt, međutim žitelji se nisu dogovorili koji od dva kraka treba da bude asfaltiran, počeli su da se svađaju, pišu peticije, tako da se od tog posla odustalo. Jeremić objašnjava da program radova u selima pravi Gradska direkcija, ali u saradnji sa mesnim zajednicama. Dodaje da prioritetni pravci zavise od broja kuća i težine deonice koja se asfaltira. „Narednih 15 dana biće asfaltirane još tri neprohodne deonice, gde su velike uzbrdice, a to su 300 metara za Kruniće u Jasenici, 700 metara u Kozličiću i 400 metara za Eriće“, najavljuje direktor Gradske direkcije.

Dragan Jeremić i meštani Stava

Dragan Jeremić i meštani Stava (Foto: Đorđe Đoković)

Afaltiran i drugi krak Birčaninove

Završeno je asfaltiranje drugog kraka Birčaninove ulice u dužini od 200 metara, vrednost radova je 800.000 dinara plus PDV. „Ovo je još jedna ulica koja je asfaltirana u okviru investicionog održavanja koje je na tenderu dobilo GP Kompresor ing. Završetkom ove ulice, završili smo asfaltiranje svih gradskih čija je dužina preko 250 metara“, kaže direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić uz podsećanje da je preostalo još da se asfaltiraju Mariborska, Majevička i Podgorička ulica, i to će biti završeno kada budu rešeni vlasnički odnosi.

Asfalt u drugom delu Birčaninove

Asfalt u drugom delu Birčaninove (Foto: Đorđe Đoković)

Most za naselje Veselinovići

Odgovarajući na pitanje novinara da li su rešeni imovinsko-pravni odnosi i da li ima nekih nerešenih problema kada je u pitanju početak radova na mostu na Obnici za naselje Veselinovići, Jeremić kaže da problema nema, urađen je projekat, obezbeđene su dozvole i novac, tako da će radovi na iskopu početi u ponedeljak. „Biće to savremeni most, građen po svim standardima, veći i kvalitetniji od mosta koji je srušila nabujala Obnica“, poručio je Dragan Jeremić.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...