Štand Danas  (foto: Đorđe Đoković)
Štand Danas (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2015, 11:56

Pokloni „Danasa“ Valjevcima

č: | fb:

Početak nove školske godine, na svom način, obeležili su u Valjevu beogradski dnevnik „Danas“ i kompanija „Dangraf doo“, koja izdaje te nezavisne novine. Na štandu kod Robne kuće, uz kupljeni primerak današnjeg broja tih novina, sledovali su pokloni „Danasa“ – đacima su bile namenje knjige poput Nacionalne geografije, školski pribor i slatkiši, a njihovim roditeljima i pojedina izdanja „Dangrafa“ među kojima su i knjige nekolikih autora - od Grujice Spasovića, prvog glavnog i odgovornog urednik, a potom i našeg ambasadora u Sarajevu, do Biljane Srbljanović, Svetislava Basare i bivšeg srpskog premijera Mirka Cvetkovića (DS).

Predstavnici „Dangrafa“ bili su prijatno iznenađeni interesovanjem Valjevaca za današnju akciju. Takvo interesovanje, priznaju, nisu očekivali. U Valjevu su, sličnim promotivnim povodima, do danas bili samo jednom pre nekoliko godina.

Beogradske novine, nevelikog tiraža, koje su uticajne u intelektualnim i diplomatskim krugovima, predstavljali su Dušan Mitrović, direktor „Dangrafa“, sportski novinar Živa Vekecki, sada u web redakciji, sekretarica redakcije Ceca, poreklom Valjevka po ocu iz Bukovice i majci iz Sitarica, kao i nekoliko radnika u tehničkom sektoru.

U izjavi za Kolubarske.rs, Mitrović podseća da je Danas krajem 2014, uz pomoć Britanske ambasade u Srbiji, imao serijal od osam dodataka posvećenih stogodišnjici Velikog rata, stradanjima Srbije i Valjevskoj bolnici 1914-1915. godine. Prvi dodatak bio je posvećen Valjevu, a tekstove u njemu imali su i gradonačelnik Stanko Terzić, direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev i direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić.

U današnjem dodatku dnevnika Danas, koji je posvećen početku nove školske godine „Danasškola“, ut tekstove ministra prosvete Srđana Verbića, jednog od poznatijih „Petničara“, i njegovih saradnika su i tekstovi Vigora Majića i Vojislava Andrića, ali i tekstovi o Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi, kao i tekst o valjevskom Singidunumu.

Štand Danas

Štand Danas (Foto: Đorđe Đoković)

Kada je već o Danasu reč prenećemo početni deo uvodnog teksta Grujice Spasovića iz knjige „Danas uprkos njima“ o prvih hiljadu dana tih novina, objavljenoj 2012. godine.

„Dok sam prelistavao Danas iz prvih godina izlaženja, više puta sam se šokirao, zaprepastio, uplašio, oblio me hladan znoj. Mnogo toga sam zaboravio, zaturio negde duboko u sebi jer je to bio jedini način da se koliko-toliko, nastavi normalno dalje. Bože, zar se zaista sve to dogodilo?! Zar su nam zaista sve to radili?! Da li je ceo projekat bio ludost, naivnost, neodgovornost, hrabrost? I kako smo sve to, ipak, nekako preživeli?“, napisao je, između ostaloga, Spasović.

Među novinarima, koji te 2012. nisu bili sa nama, pominje se nekolika ugledna imena - od Nikole Burzana i Nebojše Magdeskog, do Mila Veljkovića, dopisnika iz Požarevca. A među odanim i vrednim distributerima Danasa, posve zasluženo, je i ime Milana Pavlovića, suvlasnika valjevskog MIG-a.

Beležimo i to da su dopisnici Danasa iz Valjeva u „vunenim vremenima“, a i iza toga, bivali Nebojša Andrić, docnije pokretač podlistka tih novina za Kolubarski i Mačvanski okrug, koji, nažalost, nije bio dugog veka, odnosno potpisnik ovih redova, koji je vatreno krštenje (pre toga) imao u Našoj Borbi, čiji je tiraž vlast kontrolisala, a potom su je formalni vlasnici izdali i ugasili. Nažalost pokojni Zdravko Ranković (1944-2014) bio je dobitnik redakcijske nagrade za serijal putopisnih tekstova u rubrici „Dopisnica“, koja i danas postoji na poslednjoj strani Danasa.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 33 minuta

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.