Predsednici Pokreta za Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Predsednici Pokreta za Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2015, 09:29

Vreme je za nove projekte, nove ideje i nove ljude

č: | fb:

Pokret za Valjevo je obeležio 25 godina postojanja. U holu Centra za kulturu sinoć su se okupili osnivači Pokreta, članovi, prijatelji i kolege iz drugih partija i bez previše patetike i gledanja u prošlost, poslali su poruku za budućnost – vreme je za nove projekte, nove ideje i nove ljude.

Nakon kraćeg programa i podsećanja na 25 godina Pokreta za Valjevo, na bini se pojavilo šest predsednika, prvi Vojislav Andrić i aktuelni Aleksandar Vujić, a između njih Siniša Mitrović, Slobodan Đukić, Božidar Milić i Ilija Tripković. Nedostajao je Vojislav Jovanović. U publici ili među gostima beše, kako ga nazvaše, guru Pokreta za Valjevo Dušan Mihajlović. Sinoć je bio tih, nenametljiv, kao da cela ideja boljeg i lepšeg Valjeva, bez obzira na to kakva će Srbija biti, nije bila njegova. I kao da upravo on, Dušan Mihajlović, dok je bio predsednik Valjeva ovaj grad nije načinio dobrim, udobnim za život i prepoznatljivim. Grad koji, kako reče Matija Bećkovič, kao ni jedan drugi na svetu u svom centru ima spomenik pesnikinje.

Dušan Mihajlović

Dušan Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

Prvi pedsednik pokreta Vojislav Andrić kaže da ideja Pokreta za Valjevo, zasnovana na lokal patriotizmu, pripada svima i da su svi pomalo Pokret za Valjevo i baš zbog toga ideja je preživela poslednjih 25 godina i prethodnih 125 godina od „Kluba dvanaestorice“ pa do današnjih dana i živeće dok je Valjeva i Valjevaca. Andrić smatra da je njegova generacija i generacija njegovih saboraca i sapatnika svoje uradila. Kako reče, nešto jako dobro, a nešto loše, a sada je vreme za nove ideje, nove projekte i nove ljude. „Agilnih, stručnih i vrlo kompetentnih mladih ljudi ima među Valjevcima u našem gradu, Beogradu i celom svetu. Treba da im pomognemo da se vrate i ne trudimo se da ih mi organizujemo jer oni će to učiniti bolje od nas. Siguran sam da bolji dani za Valjevo i Valjevce dolaze. Pokret za Valjevo smo svi mi koji volimo naš rodni grad, radimo za njegovu dobrobit i ne sprečavamo druge da to čine“, poručio je prvi predsednik Pokreta Vojislav Andrić.

25 godina Pokreta za Valjevo

25 godina Pokreta za Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Pokreta za Valjevo Aleksandar Vujić kaže da sve poruke i izgovorene reči pre 25 godina, kada je osnovan Pokret, su aktuelne i danas. „Hoću da verujem da će se vreme ubrzati i da neće proći još 25 godina da ćemo se pomeriti ovako malo. Hoću da verujem da će za 25 godina neki naš naslednik stajati na ovom mestu i objašnjavati da je u ovom gradu od 150.000 stanovnika, nerealno očekivati da sledeće godine započnemo metro, ali je realno da zaposlimo 10.000 ljudi... Biće još generacija, kojima će mikronsko Valjevo biti centar sveta i koji meridijane neće računati od Griniča nego od Valjeva“, rekao je Aleksandar Vujić.

Izložba fotografija

Izložba fotografija (Foto: Đorđe Đoković)

U okviru obeležavanja jubileja organizovana je izložba fotografija, „Moje Valjevo u slici i reči“. Od blizu 50 fotografija sa temom Valjevo, 20 ovdašnjih fotografa, među njima mladih i amatera, izabrane su tri najbolje i dobitnicima su uručene nagrade. Prvonagrađeni je Marko Grk, drugu nagradu je dobio Aleksandar Jovanović i treća nagrada je pripala Sretenu Panteliću.

Aktuelno

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom Pre 1 dan

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...  · 11 komentara

 (foto: )
Organizator Ujedinjeno Valjevo može Pre 22 sati 47 minuta

Tribina "Za zdrav vazduh i bez rudnika"

Koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" organizuje tribinu na temu zaštite životne sredine "Za zdrav vazduh i bez rudnika". Tribina će biti održana u Holu Centra za kulturu u 19 časova.  · 4 komentara