Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
04.09.2015, 15:48

Dr Irena Matić ne vodi više angiosalu

č: | fb:

Interventni kardiolog dr Irena Mtić, koja je angiosalu u Valjevskoj bolnici vodila od njenog otvaranja 2010, nije više na tom mestu, potvrdio je danas Kolubarskim.rs direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić.

„Najvažnije je da angiosala radi, da će svim pacijentima kojima je pomoć potrebna biti i pružena. Odluku sam doneo ja i ne bih je obrazlagao jer je to naša unutrašnja stvar“, rekao je dr Grujičić. On je dodao da će angiosalu dalje voditi dr Milan Nikolić ili neko drugi „manje je bitno, a znaće se uskoro“. Inače, šef  Kardiologije sa koronarnom jedinicom je dr Branislav Pavlović, kardiolog.

Angiosala

Angiosala

„Nisam više šef angiosale, što i nije toliko bitno, jer nisam tu ’ni rođena’. Poslednjih dana, a to traje, dobila sam tri rešenja – da nisam šef kardiologije sa koronarnom jedinicom i angiosalom, pa da jesam šef angiosale, a potom da to više nisam. Ni jedno od tih rešenja ne sadrži obrazloženje“, rekla je Kolubarskim.rs dr Irena Matić.

„Važnije od toga je da se sa direktorom dr Grujičićem i njegovim zamenikom dr Zoranom Milosavljevićem, koji su hirurzi, nisam mogla da dodgovorim o bitnim stvarima koje utiču na bezbednost pacijenata u angiosali. Tražila sam da se sala pregradi kako bi se sa pacijentima radilo u sterilnim uslovima. Dr Grujičić je najpre pristao, a potom se predomislio iako smo sami obezbedili sponzore i donatore“, kaže dr Matić.

Sa svojim rukovodiocima dr Matić nije mogla da se dogovori o još nekim bitnim  uskostručnim detaljima, o pokušajima da se na Kardiologiji ustroji sistem kakv postoji u ozbiljnim ustanovama. O tome su „dve strane“ imale oprečna mišljenja.

„Poslednjih meseci bilo je zbog svega toga teško raditi, pa sam poslednjim rešenjem na neki način ’oslobođena robije’. To rešenje stupa na snagu od ponedeljka, a stiglo je u javnost čim sam potpisala njegov prijem. O svemu sam obavestila Ministarstvo zdravlja Srbije, planiram i konferenciju za medije kako bih se obratila javnosti i zahvalila svima koji su pomogli da angiosala uspešno radi“, dodala je dr Matić.

Na pitanje, koje već provejava bolničkim kuloarima, a i šire, kako će zbog svega (i ona) napustiti Opštu bolnicu i Valjevo, dr Matić kaže kako voli svoj grad, te da se zbog toga, sa 40 godina, i prihvatila rada u angiosali. Pritom ističe kako je posebno ponosna na to što je sarađivala i zanat učila od vrhunskih srpskih interventnih kardiologa, kao i od imena svetskog renomea, koja su gostovala u angiosali Valjevske bolnice.

Svojevremeno je, u martu 2011, za pregnuća u oblasti kojom se bavi dr Irena Matić nagrađena Godišnjom nagradom Grada Valjeva.

Inače, u angiosali godišnje se uradi oko 1.000 intervencija – od plasiranja pejsmejkera, preko intervencija na perifernim krvnim sudovima i koronografija, do ugradnje stentova. Na taj način spaseno je hiljade života, ne samo Valjevaca i drugih pacijenata iz pojedinh delova Srbije i zemalja Regiona „oslonjenih“ na Valjevo, već i onih koje su ozbiljne srčane tegobe zadesile na putevima u okolini ili tokom boravka u našem gradu.

Angiosalu u Valjevu finansiralo je Ministarstvo zdravlja Srbije sa nepunih 80 miliona dinara, a otvorena je 22. decembra 2010. godine. Prema tadašnjim podacima, u Srbiji je bilo 19 angiosala, šest ih je bilo u Beogradu, a poslednja je otvorena u Užicu. Radi se tokom 24 sata svih 365 (366) dana u godini, a od poziva za pomoć pacijenta sa akutnim infarktom srca, kompletna ekipa je u angiosali za najviše 15 minuta.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 1 sati

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.