Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
08.09.2015, 11:25

Izgradnja hale ne zavisi od prodaje Doma vojske

č: | fb:

Oglas za prodaju Doma vojske biće ponovljen u petak, uz nepromenjene uslove i cenu od 905.000 evra, koji su naznačeni u prvom javnom pozivu na koji se niko nije javio. U Gradskoj upravi očekuju da će ovaj objekat biti prodat iz drugog pokušaja, međutim niko od nadležnih nije želeo da govori unapred o mogućem ishodu niti o zainteresovanim kupcima, kojih prema našim saznanjima ima, ali uz zahtev da se smanji početna cena od 905.000 evra ili da se „ublaže“ uslovi konkursa. Potencijalni kupci smatraju da su strogi, pre svega, uslovi koji se odnose na buduću namenu Doma vojske.

U konkursu je naznačeno da je objekat, površine 1914 metara kvadratnih, javne namene i da se može koristiti samo za obrazovne, kulturno-zabavne ili hotelsko-ugostiteljske sadržaje. Objekat se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i za izvođenje radova na objektu i parceli, obavezno je obezbediti uslove Zavoda. Takođe, kupac je u obavezi da objekat privede nameni u roku od dve godine od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji. U Gradskoj upravi kažu da neće menjati ništa u odnosu na prvi oglas i pored zahteva da budu promenjeni pojedini uslovi kao i da se smanji početna cena.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić je odgovarajući na pitanje novinara o sudbini Doma vojske i da li nastavak radova na hali sportova zavisi od prodaje, najavio da će Dom vojske do kraja godine biti prodat, uz objašnjenje da je za kupovinu zainteresovana i jedna visokoobrazovna ustanova iz Srbije, ne precizirajući koja.

Jeremić je dodao da nastavak radova na hali sportova ne zavisi od prodaje Doma vojske i pored toga što je budžet Grada prvim rebalansom uvećan za 100 miliona dinara, koliko je planiran prihod upravo od prodaje tog nekadašnjeg vojnog zdanja u centru grada. „Raspisali smo tender, hala sportova će se graditi, a novac ne mora biti obezbeđen isključivio od prodaje Doma vojske. U gradskoj kasi ima 300 miliona dinara i deo toga će sigurno biti iskorišćen za nastavak radova na hali sportova, a istovremeno smo uzeli i kredit po veoma povoljnim uslovima sa kamatom manjom od tri posto“, kaže direktor Gradske direkcije. Jeremić tako negira sumnje pojedinih da će Dom vojske biti prodat „budzašto“ i „komegod“, samo da pare „legnu“ na račun za izgradnju hale.

Naš sagovornik u Gradskoj upravi kaže da je stav gradskog rukovodstva da se od početne cene od 905.000 evra neće odustati čak ako propadne i drugi pokušaj prodaje Doma vojske.

Podsećam, Grad je Dom vojske pre pet godina otkupio od Minstarstva odbrane za 51,3 miliona dinara, kako bi ovo vredno zdanje zaštitio od daljeg propadanja. Prema projektu, za miltifunkcionalni centar bez striktne namene, rekonstrukcija bi trebalo da košta 130 miliona dinara. Do sada je iz gradske kase u sanaciju objekta uloženo oko 32 miliona, potrebno je još oko 100 miliona dinara, međutim Grad taj novac nema, otuda je odlučeno da se Dom vojske proda po jasnim ili, kako rekoše potencijalni kupci, strogim uslovima.

Prema našim saznanjima za kupovinu Doma vojske ranije je bio zainteresovan jedan hotelijer iz Austrije, međutim on je od toga odustao zbog „previsoke cene”.

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 11.05.2024

Pokušao da opljačka menjačnicu

Policija u Ljigu je uhapsila D. Đ. (2003) iz okoline Kosjerića. On se sumnjič da je u petak u prepodnevnim satima pištoljem pretio radnici u menjačnici, nakon čega je ona aktivirala alarm.  · 1 komentar

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada 10.05.2024

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 10 komentara