Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
15.09.2015, 08:06

Na Divčibarama pronađena voda bogata magnezijumom

č: | fb:

U centru Divčibara na bušotini, kod motela “Pepa”, pronađena je voda odličnog kvaliteta, bogata magnezijumom kakva ne postoji nigde u Srbiji, tvrde stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, koji su na zahtev Gradske direkcije uradili istraživanje vodnih resursa valjevskog kraja.

Istraživanja su rađena na četiri bušotine na Divčibarama, od kojih su se dve, kod motela “Pepa” i odmarališta “Stevan Filipović”, pokazale vrlo izdašnim sa vodom odličnog kvaliteta, koje, prema rečima šefa Centra za obnovljive vodne energetske resurse prof.dr Dejana Milenića, mogu da zadovolje potrebe vode ovog turističkog mesta.

“Radi se o izuzetno kvalitetnoj vodi temperature do 10 stepeni, a izdašnost po bušotini je od tri do šest litara u sekundi. Ta količina vode sa takvim kvalitetom, na osnovu proračuna koji su rađeni, može da zadovolji potrebe snabdevanja celog turističkog naselja do 2050. godine”, kaže Milenić. On dodaje da je voda otkrivena na bušotini kod motela “Pepa” toliko kvalitetna da može odmah da se flašira.

“Na našem tržištu ne postoje prirodne vode koje sadrže toliku količinu magnezijuma, koji je neophodan ljudskom organizmu, kao što je slučaj na Divčibarama. Voda na izvorištu kod motela ‘Pepa’ teče non-stop, a s obzirom na to da nije u sistemu vodovoda niti je hlorisana, trebalo bi da je piju svi koji borave na Divčibarama i mogu je, što je najvažnije, piti neograničeno ”, kaže profesor Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dejan Milenić. On objašnjava da su stene, od kojih je formiran planinski masiv na Divčibarama, pune magnezijumskih minerala, pa otuda tako kvalitetna voda u tom kraju.

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da će se sa ove dve bušotine rešiti problem vodosnabdevanja Divčibara na duži vremenski period i to “bez vodovoda koji bi išao od Valjeva do Divčibara i koji bi, prema procenama, koštao preko 10 miliona evra”.

Burmazović, Milenić i Jeremić

Burmazović, Milenić i Jeremić (Foto: www.valjevo.rs)

I valjevska sela “leže” na kvalitetnoj vodi

Istraživanje vodnih resursa valjevskog kraja, koje su uradili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta, obuhvatilo je i 20 sela, među kojima su Lelić, Sušica, Strmna Gora, Žabari, u kojima se vodosnabdevanje takođe može rešiti “konceptom podzemnih voda”.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dejan Milenić kaže da je i u ovim selima pronađena voda koja je dobrog kvaliteta, koju meštani već koriste. “Imali smo manji kvar na jednoj pumpi i kada je voda stala meštani su odmah alarmirali nadležne jer su navikli da koriste te izvore”, kaže Milenić.

Za razliku od  Lelića, Sušice, Strmne Gore, kao i Žabara, gde je takođe pronađeno kvalitetno izvorište, potpuno je drugačija situacija sa Brankovinom gde je bušotina otkrivena na velikoj dubini i malog je kapaciteta. 

Studija vodosnabdevanja Divčibara i valjevskih sela, koja je rađena protekle tri godine, biće dostavljena Komisiji koja odlučuje o eksploatacionom pravu, što je preduslov za izradu projekata i za izgradnju sekundarne mreže.

 “Ovom Studijom i njenim rezultatima u potpunosti su pale u vodu priče o valjevskim selima kao bezvodnom kraju”, rekao je Dragan Jeremić na prezentaciji Studije, koju su na zahtev Gradske direkcije uradili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 4 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 1 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara