Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
14.09.2015, 07:04

Direktor Filijale NSZ konkurisao sa tuđim programom!?

č: | fb:

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Valjevo je plagijator jer je konkurisao sa tuđim programom rada i reč je o klasičnom nameštanju konkursa kandidatu SNS, navodi uzbunjivač u pismu, koje je krajem avgusta poslao na deset adresa među kojima je i redakcija Kolubarskih.rs. Uzbunjivač tvrdi da je prekršena izborna procedura u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i zahteva da, u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, reaguju nadležne institucije. Prema saznanjima Kolubarskih.rs i pored toga što je prošlo 15 dana nadležne institucije, kojima se obratio uzbunjivač, nisu reagovale.

Izabrani direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Valjevo Mihailo Milutinović negira navode uzbunjivača „bez imena i prezimena“, tvrdeći da je „sam pisao“ program rada Filijale u narednih pet godina sa kojim je konkurisao za mesto direktora. Inače, sa identičnim programom, koji je Milutinović “sam pisao“, konkurisala su još dva kandidata. Izbornoj komisiji to nije bilo čudno - jedan program, a tri kandidatra, ili tu slučajnost članovi komisije nisu ni primetili.

Uzbunjivač u pismu navodi da je „prilikom konkursa za izbor direktora Filijale NSZ u Valjevu, izabrani direktor koristio falsifikat-plagijat programa rada Filijale u petogodišnjem periodu, što je bio jedan od uslova konkursa. Program je pisalo drugo lice zaposleno u NSZ Filijala Valjevo i za to postoji fizički dokaz. Licu je obećao, kao protivuslugu, mesto šefa Odseka za posredovanje, što se može podvesti pod elemente korupcije za sticanje nematerijalne i materijalne koristi“, navodi uzbunjivač.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Valjevo Mihailo Milutinović u izjavi za Kolubarske.rs kaže da je to što piše NN lice, apsolutno netačno i dodaje da ne želi da polemiše sa ljudima koji nemaju ime i prezime. Ipak iz, kako reče, moralne obaveze, jer je čovek koji poštuje zakon, ni prekršajno nije odgovarao, demantovaće neke navode. „Da bi nešto bilo plagijat ili falsifikat mora biti zaštićeno kao intelektualna svojina i mora biti objavljeno u relevantnom stručnom ili naučnom časopisu. Zato, očekujem da NN osoba pokaže gde je to objavljeno i dokaže da je taj program intelektualna svojina“, kaže Milutinović.

Mihailo Milutinović

Mihailo Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

On objašnjava da je program petogodišnjeg rada NSZ Filijala Valjevo samo jedan od uslova konkursa. „Sve da sam napisao i samo jednu rečenicu, a ne ceo program, ja sam ispunio uslove konkursa, jer ima još mnogo toga što se boduje. Tako da taj program nije opredeljujući, nego je dokaz da formalno ispunjavate uslove da bi bili pozvani na razgovor“, navodi Milutinović. Program je, i pored toga što nikada nije radio u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, napisao „vrhunski, na osnovu literature, postojećih zakonskih propisa, na osnovu podataka koji su dostupni na internetu i statističkih podataka“.

Na pitanje Kolubarskih.rs kako je moguće da su sa istim programom konkurisala još dva kandidata za mesto direktora, Milutinović kaže da mu taj podatak nije poznat. „Zašto pitate mene. To pitanje postavite njima, možda su oni plagirali moj programa, koji ja nisam krio. On je bio dostupan svima, stajao je na mom stolu u kancelariji, u računaru", kaže Milutinović. Na pitanje da li to znači da u kancelariju direktora Nacionalne službe za zapošljavanje u Valjevu može svako da uđe i pri tom da uzme neki dokument, Milutinović kratko kaže da „on o tome ne vodi računa“. Ostalo je nejasno kako je program mogao da bude na stolu u kancelariji direktora za čiju funkciju se tek spremao da konkuriše?

Uzbunjivači, hrabri pojedinci koji su spremni da progovore i otkriju slučajeve zloupotrebe javnog interesa, od 5. juna su zaštićeni prvim Zakonom o zaštiti uzbunjivača, koji će im pružiti efikasniju sudsku zaštitu i ubrzati reagovanje države i društva. 

Mihailo Milutinović ne zna ko je uzbunjivač koji ga optužuje za plagijat, pretpostavlja da je to Željko Đukić, savetnik u Nacionalnoj službi. Na pitanje Kolubarskih.rs da li je taj savetnik, na koga sumnja, koji je inače odbornik DS u Skuppštini grada, sada po kazni premešten u Osečinu, Milutinović kaže: „Ja sam o tom pismu uzbunjivača zvanično saznao danas (sreda, 9.09.), kada me je jedna novinarka kontaktirala, a rešenje o premeštaju u Osečinu savetnik je dobio prošle nedelje, tako da se to vremenski ne poklapa. Đukić je meni mahao sa nekim papirima govoreći da on sa tim nema ništa, ali ja nisam hteo o tome da razgovaram“, kaže Milutinović.

Precizira da je o sadržini pisma uzbunjivača nezvanično čuo pre nekoliko dana "od ljudi iz direkcije Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu", a da je zvanično o tome čuo danas od jedne novinarke!

„Direkcija NSZ će, po sili zakona, to morati da ispita i tada ćemo znati da li su tvrdnje uzbunjivača tačne ili ne“, zaključuje Mihailo Milutinović.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 23 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 20 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara