Karađorđeva pre podne (foto: Đorđe Đoković)
Karađorđeva pre podne (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2015, 07:09

U Valjevu ima 5.000 više birača nego punoletnih građana!

č: | fb:

Prema popisu stanovništa iz 2011. godine na teritoriji Valjeva živi 90.312 stanovnika, dok punoletnih građana ima 75.810, zvanični su podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prema istim podacima u biračke spiskove na teritoriji Valjeva upisano je 80.791 birač ili blizu pet hiljada birača više od broja punoletnih građana!

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač uočio je tu, kako reče, anomaliju u odnosu broja punoletnih građana, dakle onih sa pravom glasa, i broja upisanih birača. „Biračko pravo može da ima samo manje od 75.810 građana, nikako više, hipotetički je nemoguće, jer su se neki odselili, neki nemaju državljanstvo ili ne ispunjavaju neko drugo biračko pravo“, kaže Kovač. On dodaje da je potrebno proveriti šta nije u redu. „Ili nije dobar popis stanovnika, pa nas ima više od 90.312 ili nije u redu birački spisak. Ima i treća varijanta, što je vrlo moguće, da nisu tačni ni broj stanovnika u Valjevu niti broj upisanih u birački spisak, što se mora precizno utvrditi pre raspisivanja i održavanja sledećih izbora“, poručuje zamenik gradonačelnika.

 

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Žarko Kovač naglašava da cifra od blizu pet hiljada birača više nego što ih je po podacima Zavoda za statistiku sa pravom glasa nije nebitna iz više razloga, a posebno za manje partije koje se bore da pređu cenzus. „Gradsko rukovodstvo će upututi dopis Republičkoj izbornoj komisiji, koja je nadležna za biračke spiskove, sa zahtevom da se proveri broj upisanih birača i broj punoletnih građana na teritoriji Valjeva i da se ta anomalija ispravi“, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Brojka od blizu pet hiljada birača više nego što ih zapravo ima u Valjevu je dobar prostor za manipulaciju, sa kojom može da se osvoji većina ili čak i pobeda na izborima. Praktično postoji mogućnost da 6,6 posto biračkog tela bude iskorišćeno kao „jezičak na vagi“. Primera radi na predsedničkim izborima 2012. godine Tomislav Nikolić je pobedio Borisa Tadića za oko dva posto više osvojenih glasova.  

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 59 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara