Pacijenti i lekari u zajedničkoj akciji (foto: Đorđe Đoković)
Pacijenti i lekari u zajedničkoj akciji (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2015, 06:22

Obeležen Svetski dan borbe protiv limfoma

č: | fb:

Povodom Svetskog dana borbe protiv limfoma, pacijenti koji su pobedili ovu bolest, zajedno sa lekarima i medicinskim osobljem hematologije, delili su letke građanima Valjeva i na taj način ih informisali o prirodi i simptomima limfoma koji je peti najučestaliji malignitet. Važno je na vreme prepoznati ovu bolest, javiti se lekaru, kako bi se na vreme lečili i izlečili, poruka je lekara Odseka hematologije valjevske bolnice.

Od limfoma, maligne bolesti limfnih žlezda, u svetu svakog dana umire 400 ljudi, dok u Srbiji svakog dana dve osobe saznaju da imaju limfom, što govori o zbiljnosti bolesti.

Tačan uzrok nastanka nije poznat, javlja se u svim životnim uzrastima, kod žena i muškaraca, ali je učestaliji kod muškaraca. Šef Odseka hematologije dr Miroslava Plećić kaže da je važno na vreme prepoznati simptome ove bolesti i na vreme početi lečenje.

„Bolest se manifestuje bezbolnim uvećanjem limfnih žlezda, povišenom temperaturom, noćnim znojenjem, svrabom po koži, kašljem i gubitkom telesne težine, uz malaksalost. Čim primetite da su vam bezbolno uvećene limfne žlezde, nemojte čekati da to prođe dejstvom antibiotika, nego se obavezno javite lekaru“, poručuje dr Plećić. Ona dodaje da se zahvaljujući savremenoj terapiji limfom može pobediti.

Miroslava Plećić

Miroslava Plećić (Foto: Đorđe Đoković)

Doktorka Plećić navodi primer jedne pacijentkinje koja je bila studentkinja u trenutku kada joj je otkrivena bolest i zbog toga je morala da prekine studije, koje je na sreću nakon izlečenja uspešno nastavila. „Među nama je i jedna trudnica, do skora se lečila od limfoma, a za nekoliko meseci će postati mama. Znači, svi oni nakon izlečenja žive život kao i pre bolesti“, zaključuje dr Plećić.

Letke su građanima delili bivši pacijenti, kojih je na Trgu vojvode Mišića bilo preko 30 i svi su imali jednu poruku –  treba sa osmehom dočekati svaki dan i uživati u malim stvarima.  

Da li zbog bolje dijagnostike ili je u pitanju stvaran porast teško je utvrditi, tek broj obolelih u Kolubarskom okrugu je na nivou svetske statistike. "Na svetskom nivou je i dijagnostika u Opštoj bolnici u Valjevu, kao i lečenje uz različitu i efikasnu terapiju", kaže šef Odseka hematologije Opšte bolnice dr Miroslava Plećić. Trenutno je 65 pacijenata u stanju remisije i pobedili su ovu tešku bolest.

 

(Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara