Mihailo Milutinović (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Milutinović (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2015, 09:08

Ko će odgovarati za iznošenje neistina i montiranih priča?

č: | fb:

Nakon psanja Kolubarskih.rs o tvrdnjama uzbunjivača da je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Valjevo Mihailo Milutinović na mesto direktora konkurisao sa tuđim programom rada, ili kako navodi uzbunjivač plagijatom-falsifikatom, i nakon razgovora sa Milutinovićem koji je te navode demantovao, Milutinović nam postavlja pitanje - „šta će se desiti ako se dokaže suprotno i ko će odgovarati za iznošenje i objavljivanje neistina i montiranih priča“? Milutinović nam takođe, naknadno, objašnjava da je savetnik u Nacionalnoj službi za zapošljavnje Filijala Valjevo Željko Đukić, na koga sumnja da je uzbunjivač, premešten u Osečinu rešenjem generalnog direktora NSZ Zorana Martinovića i to ne „po kazni nego po potrebi“.

„U Osečini postoji potreba za još jednim savetnikom. Prvo, u Jaloviku ima jedna vrlo značajna romska zajednica, a rad sa Romima prošla su dva savetnika, od kojih je jedan Đukić. On je vredan čovek, to što ima problem u komunikaciji je njegov problem. Romi se bave poljoprivredom što je atipično i odlično to rade, kupuju zemlju, postaju dominantni, imaju program, tako da sam smatrao da neko stručan treba da sedne da radi sa njima, da pogleda šta tu može da se napravi i unapredi da se priča uradi na jedan kvalitetan način“, navodi razloge zbog kojih je generalni direktor NSZ premestio Đukića u Osečinu. Milutinović potvrdno odgovara na naše pitanje zar već u Osečini ne radi savetnik i objašnjava da taj službenik nije kompetentan za ta pitanja jer nije imao dodatnu edukaciju. Na pitanje Kolubarskih.rs da li je racionalno, pa i u skladu sa programom rada, normativima Nacionalne službe da za 42 Roma, koliko ih je na evidenciji u Osečini, bude zadužen jedan savetnik i to onaj koji će svaki dan putovati iz Valjeva, Milutinović odgovara: „Toliko ih je na evidenciji, ali naš zadatak nije samo evidencija. Naš zadatak je i animacija i to svih grupa za koje smatramo da mogu biti deo nekog programa“.

Po sistematizaciji rada i normativima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje na jednog savetnika dolazi 1200 nezaposlenih. Na evidenciji u Osečini bez posla je 1020 i za njih je već zadužen jedan savetnik. Da li je to mimo pravila službe ili i za to postoji objašnjenje?

Milutinović odgovara da po novim normativima trenutno u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ima viška 12,5 posto, a ne manjka. „A što se tiče Đukića, nije on u Osečinu premešten do penzije, nego po potrebi posla. Otićiće, rešiće se stvar, kada se stvar reši, on će se vratiti“, zaključuje Mihailo Milutinović ne precizirajući koja „stvar“ treba da se reši, da li pitanje Roma ili uzbunjivača.

Direktor Nacionalne službe Filijala Valjevo Mihailo Milutinović poručuje da postoje nadležni organi koji treba da ispitaju tačnost navoda koje je u pismu izneo uzbunjivač.

Nadležni organi i ostali za sada ćute, a pitanja bez odgovora je mnogo

Jedno od pitanja je zbog čega još niko nije regovao na navode uzbunjivača, jer je po Zakonu o zaštiti uzbunjivača rok 15 dana, od prijema informacije, da nadležni postupe po informaciji. Možda su nadležni već reagovali, ali o tome nisu obavestili javnost ili su obavestili, ali uzbunjivač o tome sada ćuti.

Takođe pitanje je, da li odgovornost, moralnu ili zakonsku, snosi i NN lice ili autor, koji je kandidatima dostavio program rada Nacionalne službe Filijala Valjevo. Sa identičnim programom za mesto direktora Nacionlne službe za zapošljavanje konkurisalo je, pored Milutinovića, još dvoje kandidata, kojima je autor dostavo program, a za protivuslugu je, kako navodi uzbunjivač, tražio da bude postavljen na mesto šefa Odseka za posredovanje.

Pitanje je i kako je moguće da komisija NZS koja je čitala programe petogodišnjeg rada Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Valjevo i na osnovu tih programa pozivala kandidate na razgovor i odbranu programa sa kojim konkurišu za mesto direktora, nije uočila da se radi o tri ista programa, s tim što je, po priznanju jednog „autora“, ubačena rečenica „o demografiji“.

Uzbunjivač, koji se pozvao na Zakon o zaštiti uzbunjivača, pismo o „plagijatu“ programa rada sa kojim je Mihailo Milutinović konkurisao za mesto direktora Nacionalne službe Filijala u Valjevu je poslao na deset adresa. Među njima su šef kabineta predsednika Vlade Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Ministarstvo rada zapošljavanja, socijalne i boračke politike...

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 57 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara