Bivša Bajka (foto: Đorđe Đoković)
Bivša Bajka (foto: Đorđe Đoković)
30.09.2015, 09:54

Od radnje za viklovanje do zavičajne postavke

č: | fb:

U objekat u Ulici vojvode Mišića useliće se zavičajno muzeološka postavka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, čime će konačno ovaj lep prostor u centru grada dobiti korisnika na duži period. S obzrim na to da je prostor od 200 kvadrata već neko vreme napušten, a unekoliko dobija drugu namenu, valja ga renovirati, kako bi tu bilo smeštena zavičajno muzeološka postavka, koja pored prostora za knjige zavičajnih pisaca, predviđa i mesto za stalnu postavku slika. Direktorka Biblioteke Violeta Milošević kaže da je urađen i sadržajni i vizuelni koncept tog prostora, u kome će pored knjiga i stalne postavke slika, biti i punkt za informacije o zavičajni piscima, a planirano je održavanje različitih kulturnih programa. I pored toga što prostor nije renoviran već u novembru biće organizovane dve izložbe, dok će sledeće godine, nada se Milošević, biti obezbeđen novac kako bi prostor bio renoviran i prilagođen za zavičajno muzeološkeu postavku.

U objektu u Ulici vojvode Mišića, preko puta suda, nekada je bio smešten elektro servis za viklovanje motora industrijsko-građevinskog preduzeća Ingrap, potom je u tom prostoru, stariji Valjevci se sa setom sećaju, bila državna poslastičarnica. Nekoliko godina tu je bio kafe „Bajka“, kafe domaće atmosfere, za mnoge kultno mesto u gradu, gde su se održavale džez svirke, izložbe slika i fotografija, pesničke večeri. Nakon „Bajke“, otvorena je knjižara „Plato“, potom knjižara „Službeni glasnik“, da bi već duže vreme na vratima bio katanac, a u objektu paučina.  

Katanac

Katanac (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 21 sati 55 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara