Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2015, 09:43

Zavod traži pare, privatnici rade džabe

č: | fb:

Zavod za javno zdravlje od Grada prvo tražio 1,2 miliona, potom račun smanjio na pola miliona dinara za usluge deratizcije, koje je obavio uz donacije Grada. Istovremeno privatna valjevska firma posao deratizacije i dezinfekcije, nakon majskih poplava, uradila besplatno!

Odbornica SNS Aleksandra Milutinović na sednici Skupštine grada pitala je zbog čega Grad više od godinu dana ne uplaćuje pola miliona dinara Zavodu za javno zdravlje za obavljene poslove dezinfekcije i deratizacije na teritoriji grada nakon majskih poplava. Na prvi pogled pitanje umesno i na mestu, posebno što ga je postavila predsednica UO Zavoda za javno zdravlje, koja štiti interes ove državne ustanove. Međutim odgovor ukazuje na nešto drugo, na odnos Zavoda prema gradu, koji je sve više nego briga za javno zdravlje, ali i na to kako funkcioniše Zavod za javno zdravlje.

Odgovarajući na ovo pitanje, član Gradskog veća Nikola Radojičić objašnjava da se, posle majskih poplava kada je trebalo dezinfikovati sve objekte koji su bili pod vodom, Gradu prvo javilo privatno preduzeće „Sinitra” iz Valjeva i ponudilo svoje usluge besplatno, kao vid pomoći. „Ta firma je donirala sredstva za deratizaciju i dezinfekciju, a na terenu su besplatno istretirali određena podričja, koja su dogovorena sa loklnom vlašću, teritoriju Valjevske loznice, Lukavca, Novog naselja i područja oko Kolubare”, navodi Radojičić. On kaže da tada, dakle posle majskih poplava, Zavod za javno zdravlje nije imao sredstva za deratizaciju i dezinfekcuiju, ali ni pumpe, tako da je lokalna samouprava kupila i sredstva i pumpe da bi Zavod mogao da obavi posao na terenu. Nikola Radojičić podseća da je pomoć stigla i od četiri ambasade koje su donirale preko tonu sredstava za dezinfekciju, deo je dat Bolnici, a deo Zavodu za javno zdravlje.

Zavod za javno zdravlje je Gradu prvobitno fakturisao usluge i materijal u iznosu od 1,2 miliona dinra, da bi račun ispravili na pola miliona dinara. „Tačno je da smo dobili račun, ali on nije plaćen iz jednostavnog razloga što još uvek nismo raščistili sa Zavodom koliki je iznos, na koje usluge i materijal se odnosi. Šta je to što je dao Grad, a šta su stvarni troškovi Zavoda”, kaže Radojičić i dodaje da se iz Zavoda za javno zdravlje već duže vreme niko ne javlja niti se neko obraćao gradskoj vlasti, nego se sada obraćaju preko odbornika, sa pitanjem zašto nije plaćen račun, što nije korektno.

Nameće se zaključak da vajevski Zavod za javno zdravlje radi bez cenovnika, jasno utvrđenih pravila, i što je najvažnije bez materijala i osnovnih sredstava za rad. Otuda ne iznenađuju dve različite fakture, sa nejasnim stavkama za koje se traži novac.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 22 sati 6 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara