Penzioneri (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Penzioneri (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2015, 15:08

Skoro polovina penzionera živi sa manje od 15.000 dinara

č: | fb:

U Valjevu ima više od 10.000 penzionera, što je polovina od ukupnog broja, čija su mesečna primanja manja od 15.000 dinara. Na prijemu u Gradsko kući povodom Dana starih osoba predstavnici udruženja penzionera skrenuli su pažnju na niske penzija i težak položaj  penzionera u Valjevu, a gradsko rukovodstvo je obećalo pomoć.

„Valjevo ima 16.239 građana starijih od 65 godina. Oko 1300 njih prima negu i pomoć drugog lica, a svaki sedmi penzioner živi sam. Najteže je na seoskom području, gde imamo značajan broj starih lica koji žive sami, a imaju veoma mala primanja ili nikakva“, rekao je clan Gradskog veća Dobrosav Janković.

Prijem za penzionere

Prijem za penzionere (Foto: www.valjevo.rs)

Povodom Međunarodnog dana starih osoba, koji se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, zamenik gradonačelnika Žarko Kovač i pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić priredili su prijem za predstavnike udruženja penzionera. Bila je to prilika da gradsko rukovodstvo sa najstarijim sugrađanima porazgovara o aktuelnim pitanjima, pre svega o poboljšanju uslova života penzionera u Valjevu.

Pokrenuta je inicijativa da se osobe starije od 65 godina oslobode plaćanja karte u prigradskom saobraćaju. „Takođe i da se obezbede sredstva za pomoć starim licima koji imaju veoma mala primanja ili nikakva, zatim da se omogući da i penzioneri koriste prostorije svih mesnih zajednica u Valjevu“, rekao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Gradsko rukovodstvo očekuje da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije obezbediti sredstva za završetak radova na Gerontološkom centru u Valjevu, naglašavajući da je grad Valjevo budžetom opredelio sredstva za parterno uređenje.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 1 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara