Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
06.10.2015, 07:19

Počela vakcinacija protiv gripa

č: | fb:

U valjevskom Domu zdravlja, i u ostalim opštinama Kolubarskog okruga, počela je vakcinacija protiv gripa. Zavod za javno zdravlje je prošle nedelje započeo distribuciju preko 5000 vakcina protiv gripa domovima zdravlja na teritoriji Kolubarskg okruga. Valjevskom Domu zdravlja podeljeno je 2400 doza, što je, kako kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi nešto manje nego prethodnih godina, ali je i pored toga sasvim dovoljno za hronične bolesnike i one koji su u rizičnoj grupi.  

Kao i prethodnih godina, pacijenti koji žele da se vakcinišu, treba da se jave svom izabranom lekaru koji će im napisati nalog za vakcinu, a pre toga će proveriti njihovo zdravstveno stanje, kako bi proverili eventualne kontraindikacije za primanje vakcine, a one se odnose na pacijente koji su alergični na kokošije meso, jaja, perje i lek gentamicin. Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva u valjevskom Domu zdravlja dr Jasmina Jeftić kaže da je napravljen svojevrsni raspored, kako se ne bi stvarale gužve, a pacijenti nepotrebno čekali.

Ona dodaje da će, pored ranije zakazanih, kao i hitnih pacijenata, vakcinu protiv gripa moći da prime i oni koji nisu u toj grupi i to tako što mogu da predaju knjižicu svakog radnog dana u prepodnevnu smenu do 11.00 časova ili popodne do 18.00 časova ili da zakažu kod svog lekara od 11.00 do 12.00, odnosno popodne od 18.00 do 19.00 časova. “Svaki hitan slućaj biće primljen van tih termina”, naglašava dr Jeftić.

Zavod za javno zdravlje je u domove zdravlja u Ljigu i Osečini isporučio po 500 doza, domovima zdravlja u Mionici i Ubu po 460, dok je u Domu zdravlja u Lajkovcu isporučeno 440 vakcina pritiv gripa. Zavod za javno zdravlje je preuzeo 200 doza za vakcinisanje svojih zdravstvenih radnika.

Trenutno stanje ili zdravstvena slika u Valjevu je uobičajena za ovo doba godine. “Prisutni su virisu, ali oni nemaju potencijal poput virusa gripa. Malobrojni su pacijenti koji traže pomoć lekara,to su sporadični slučajevi i njihov broj je u granicama kao i prethodnih godina”, kaže dr Jasmina Jeftić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva u valjevskom Domu zdravlja.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 15 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara