Dani gljiva (arhiva) (foto: Dragić Tomić)
Dani gljiva (arhiva) (foto: Dragić Tomić)
06.10.2015, 09:02

Gljive i lekovito bilje treba da postanu brend Divčibara

č: | fb:

Na Divčibarama skoro nije bilo ovoliko gostiju u jednom danu kao za ovogodišnje “Dane gljiva”, manifestaciju koja se organizuje već 20 godina. I to je dokaz da, uz dobru organizaciju i dobro osmišljen program ili uz svakovrsnu ponudu u čijem centru su gljive i lekovito bilje, moguće je privući veliki broj gostiju, koji kažu da su neplanirano proveli dva nezaboravna dana na Divčibarama, gde se posle dužeg vremena tražio krevet više. Jedan od organizatora “Dana gljiva” Vukašin Vlajković iz Udruženja građana Divčibare kaže da gljive, ali i lekovito bilje, kojima Divčibare obiluju, može i treba da postane brend ovog turističkog mesta i da “Dani gljiva” prerastu u ozbiljnu manifestaciju sa daleko većim budžetom nego što je bio ove godine.

“Na hiljade posetilaca, skupljača gljiva i berača lekovitog bilja, ali i onih koji su pripremli gulaš i druga jela od gljiva, su dokaz da ova manifestacija može da privuče veliki broj gostiju na Divčibare, koje su u oktobru, po pravilu, puste”, kaže Vlajković.

Priprema gulaša

Priprema gulaša (Foto: Dragić Tomić)

Predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić kaže da je broj posetilaca daleko prevazišao očekivanja organizatora, tako da tri stručna vodiča za gljive i lekovito bilje nisu bila dovoljna. Bilo je još nekih „slatkih“ problema zbog neplaniranog velikog broja gostiju, ali i zbog onih koji su se „umešali“ u ovu manifestaciju.

 „Nismo očekivali strance, a bilo ih je i bili su oduševljeni, a mi na žalost nismo imali program na engleskom, pa smo se nekako snalazili zajedno sa njima. U subotu sam se malo namučio da nađem prenoćište za prijatelja, jer su pojedini objekti bili zauzeti već od četvrtka. Gulaš od gljiva brzo je prodat iako je pripremljen veći broj obroka“, kaže Dragić Tomić i dodaje da sve ovo govori u prilog velikog interesovanja za ovogodišnje “Dane gljiva“, koje su se ponovo, posle pet godina organizovanja na Medvedniku i Povlenu, vratile na Divčibare.

„Iako su jedan od razloga preseljenja manifestacije sa Medvednika na Divčibare bile šatre i pevaljke i na Divčibarama nas je dočekalo neprijatno iznenađenje. U petak, u popodnevnim satima, dok smo pripremali izložbu, u neposrednoj blizini je postavljena šatra čiji nam je vlasnik rekao da ima dozvolu nadležnih. Planirao je da sa muzikom krene u vreme trajanja našeg programa, ali smo ga zamolili da sačeka bar do večeri, što je on prihvatio“, kaže Dragić Tomić.

Tomić dodaje da je zanimljivo to što su organi reda tražili da se gljivarska žurka završi do ponoći, i pored toga što nije bila glasna, dok je muzika ispod šatre treštala do ranih jutarnjih sati. Prenoseći utiske posetilaca, koji su više nego pozitivni, Dragić Tomić kaže da je jedina zamerka bila upravo šatra i pevaljka.

DragićTomić

DragićTomić (Foto: Vukašin Vlajković)

„Bilo je još zanimljivostii. Neki su me pitali gde mogu da kupe hleb, pa sam tako saznao da pekara ne radi, mnogi su uveče imali problem da kupe cigare jer sve je bilo zatvoreno. Stranci su me pitali gde se nalazi turistički info-centar i šta bi to mogli da obiđu narednih dana. Problem je bio i sa parkiranjem, jer su sva mesta namenjena za parking bila prepuna, tako da su mnogi svoja vozila parkirali na zelene površine“, navodi samo neke nedostatke Divčibara predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić. Ipak, on veruje da svi ti problemi mogu da se reše i veruje da će sledeće godine 21. Dani gljiva biti još bolji i posećeniji!

Dani gljiva

Dani gljiva (Foto: Dragić Tomić)

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 20 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 12 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara