Festival duvan čvaraka (2014.) (foto: Sreten Pantelić)
Festival duvan čvaraka (2014.) (foto: Sreten Pantelić)
17.10.2015, 15:29

Sve je spremno za Festival duvan čvaraka

č: | fb:

Na ovogodišnjem jubilarnom desetom Festivalu duvan čvaraka, koji počinje sutra već od 7.00 časova potpaljivanjem oranija, biće, po rečima organizatora, 50 učesnika, preko 70 izlagača, a očekuje se oko 30.000 posetilaca. Organizatori najavljuju da će od sledeće godine manifestacija, umesto jednog, trajati najmanje tri dana.

Festival duvan čvaraka počinje od 7.00 časova, potom u 10.00 izložba, dok je za 12.00 časova predviđeno svečano otvaranje, nakon čega će uslediti muzički program, prvo valjevskih kulturno umetničkih društava, a potom će nastupati Pinkove zvezde. Proglašenje najboljih proizvođača duvan čvaraka planirano je za 16.00 časova.

I ove godine posetioci Festivala moćiće da kupe duvan čvarke po ceni ne većoj od 1.000 dinara, koju su utvrdili organizatori i proizvođači.

Kada je prvi put, pre deset godina organizovan Festival duvan čvaraka, bilo je samo 11 učesnika, desetak izlagača i nekoliko stotina posetilaca. Prošle godine na čvarkijadi je bilo 37 učesnika i više od 10.000 posetilaca, što je i rekordan broj od početka održavanja Festivala. Idejni tvorac čvarkijade Sklavoljub Batoćanin kaže da Festival duvan čvaraka poslednje tri godine ima današnje obrise, masovno učešće i masovnu posetu, zahvalujući pre svega podršci Grada. “Još ove godine Festival će trajati jedan dan, već sledeće planiramo da manifestacija bude trodnevna i verujemo da će privući veći broj učesnika, ali i gostiju, ne samo iz valjevskog kraja”, kaže Batoćanin.

Sećajući se početaka i prvih godina čvarkijade, kada gradsko rukovodstvo nije bilo previše zainteresovano za Festival duvan čvaraka Batoćanin kaže da je posle pet godina hteo Gradu da pokloni manifestaciju, ali “Grad nije hteo nju”. Dodaje da je tek poslednje tri godine dobio podršku gradskog rukovodstva, ne samo finansijsku, tako da se Festival duvan čvaraka ove godine održava deseti put.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 8 sati 38 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 9 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara