Festival duvan čvaraka (foto: Đorđe Đoković)
Festival duvan čvaraka (foto: Đorđe Đoković)
19.10.2015, 16:42

Sledeće godine dva dana za „čvarkijadu“

č: | fb:

Ovogodišnji Festival duvan čvaraka posetilo je oko 36.000 ljudi, saopštili su danas organizatori uz zaključak da je ovaj deseti Festival bio najuspešniji do sada. Idejni tvorac „čvarkijade“ Slavoljub Batoćanin je novinarima saopštio brojke, koje dovoljno govore koliko je manifestacija bila uspešna. „Procena je da je prodato između četiri i pet tona duvan čvaraka, mesa i prerađevina, da je svih 47 učesnika napravilo po deset kilograma čvaraka to je već 470 kilograma duvan čvaraka. Manifesracija je trajala 12 sati, a za to vreme je prošlo oko 36.000 ljudi“, navodi Batoćanin.

Slavoljub Batoćanin

Slavoljub Batoćanin (Foto: Đorđe Đoković)

Za vreme trajanja Festivala valjevski hoteli su bili puni, kao i smeštajni kapaciteti u domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom, dodaju organizatori.

Direktorka Turističke organizacije Valjevo Dragica Čanković kaže da je velika poseta rezultat rada Turističke organizacije, koja na svim sajmovima promoviše sve valjevske manifestacije pa tako i Festival duvan čvaraka i dodaje da nijednog izlagača nisu pozvali, svi su se sami prijavili, a bilo ih je preko devedeset.

Dragica Čanković

Dragica Čanković (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori najavljuju da će sledeće godine Festival duvan čvaraka trajati dva dana. „Pokazalo se da je ova manifestacija najznačajnija u gradu s obzirom na broj gostiju sa strane, jer sasvim sigurno svaki treći posetilac nije bio iz Valjeva. Naša ideja je da sa dva dana trajanja manifestacije privučemo više gostiju koji će prenoćiti u našem gradu“, kaže predsednik Organizacionog odbora Dragan Jeremić i dodaje da je suština u tome da Festival duvan čvaraka donese što veći ekonomski efekat gradu, jer se pokazalo da je ova manifestacija pre svega komercijalna. „Ideja je da sledeće godine prvi dan Festivala bude posvećen valjevskim brendovima, tako što će osim duvan čvaraka, u ponudi biti svi proizvodi Valjeva i valjevskog kraja, kako bi se dala šansa da se predstave i drugi proizvođači, a sugrađanima pošalje poruka – da treba kupovati valjevsko“, objašnjava Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Jeremić je danas na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku zato što je, kako reče, ovo već postala prava gradska manifestacija koja će trajati bez obzira na to ko će biti na čelu Organizacionog odbora. Objašnjava da se prihvatio mesta predsednika Organizacionog odbora, jer su se do sada Festivalom duvan čvaraka mnogi bavili tako da ga unište, a ne da ga unaprede i da opstane. Jeremić je tako odgovorio, kako reče, onima koji se pitaju kako to da je baš on predsednik Organizacionog odbora, zašto se on oglašava i zašto se u sve meša. Iskoristio je priliku i da odgovori otkuda on i prilikom posete ambasadora Izraela. „Pa, otuda, jer sam ga ja doveo u Valjevo“, odgovorio je Dragan Jeremić, sada već bivši predsednik Organizacionog odbora Desetog festivala duvan čvaraka.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 5 sati 44 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 22 sati 49 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara