Zoran Gavrilović (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Gavrilović (foto: Đorđe Đoković)
21.10.2015, 07:19

Korupcija vlada Srbijom i pored brojnih zakona

č: | fb:

Država je donela sve antikorupcijske zakone, ali i dalje ne uspeva da se izbori sa korupcijom, zaključak je okruglog stola na temu “Antikorupcijski dijalog” u organizaciji Udruženja “Dijalog” iz Valjeva i Biroa za društvena istraživanja iz Beograda. Ovaj okrugli sto organizovan je u Valjevu u okviru obeležavanja Nedelje parlamentarizma u Srbiji.

Aleksandar Milijašević predsednik Udruženja “Dijalog” objašnjava da je borba protiv korupcije izabrana za temu, jer su svi prepuni priče o tome, a rezultati borbe protiv korupcije su veoma mali, ne samo u Državi, nego i na lokalnom nivou.

Aleksandar Milijašević

Aleksandar Milijašević (Foto: Đorđe Đoković)

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da Država ne uspeva da se izbori sa korupcijom i pored toga što je donela sve antikorupcijske zakone. “Nije urađen ni jedan od 24 slučaja na kojima je radio Savet za borbu protiv korupcije, a koji su uslov Srbiji na putu evropskih integracija. U medijima piše da jeste, ali ja koji sam radio na tome i direktno bio uključen garantujem da nijedan nije urađen. Nigde nema pravosnažne presude jer je ovde korupcija način života i ostavarivanja prava”, poručio je Gavrilović

I porid toga što su Valjevo, kao i većina institucija, usvojile Plan integriteta, borba protiv korupcije ne funkcioniše onako kako je zakonom predviđeno. Plan integriteta predstavlјa preventivnu antikorupcijsku meru, a cilј donošenja je jačanje integriteta institucije, koji podrazumeva individualnu čestitost, profesionalizam, etičnost.

“Plan integriteta je instrument po kome svaka institucija procenjuje izloženost riziku od korupcije i potom postupa po njemu u daljoj proceduri otklanjanja rizika. Primera radi, ako se ustanovi da direktor ima neka diskreciona prava onda se ona ili ukidaju ili regulišu. To se tiče i javnih nabavki, zapošljavanja, kako se napreduje u službi, kako se dobija otkaz. Međutim mi donosimo ‘krezave’ zakone, a to znači da nema sankcija za to”, objasnio je Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja. 

Ukoliko je jači integritet institucije, manji je rizik da se javna ovlašćenja obavlјaju suprotno svrsi zbog kojih su ustanovlјena, objašnjava Aleksandar Milijašević. Međutim, dodaje on, većina institucija je usvojila Plan integriteta, koji je obaveza organa javnih vlasti, ali su slabo zaživeli. “Gradska uprava ima taj dokument. Od svih zdravstvenih ustanova Plan integriteta je usvojio samo Apotekarski centar, dok, što se tiče oblasti obrazovanja, jedino Ekonomska škola nije usvojila taj dokument”, rekao je Aleksandar Milijašević iz Udruženja “Dijalog”.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 13 sati 56 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 7 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara