Temelji nove Hale sportova (foto: Đorđe Đoković)
Temelji nove Hale sportova (foto: Đorđe Đoković)
23.10.2015, 06:54

Nemci zainteresovani da grade halu sportova

č: | fb:

Na stolu gradskog rukovodstva je ponuda jedne nemačke firme koja bi izgradila halu sportova u Valjevu po sistemu „ključ u ruke“ za 1,1 milijardu dinara do septembra 2016. godine. Gostujući na „Vujić“ televiziji direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić je obelodanio najnovije planove vezane za izgradnju hale sportova, najavljujući mogućnost da se u posao uključi poznata nemačka kompanija.

„U naredne tri nedelje treba da obavim nekoliko razgovora, da pokušam da ubedim one koji odlučuju da je to dobra ponuda koju treba prihvatiti. Treba mi pomoć, ne samo članova vlade iz redova socijalista, nego i naprednjaka“, kaže Jeremić. On objašnjava da bi kompanija iz Nemačke izgradila halu sportova po sistemu „ključ u ruke“, što bi koštalo 1,1 milijardu dinara, a plaćanje je u roku od 48 meseci. „Mi već imamo 300 miliona dinara, koje smo planirali za nastavak radova na trećoj fazi. Grad bi obezbedio još 400 miliona dinara, tako što bi se naredne četiri godine iz budžeta izdvajalo po 100 miliona dinara i isto toliko bi trebalo da obezbedi Država u naredne četiri godine, što je 1,1 milijarda dinara, koliko bi koštala hala sportova, koja bi bila izgrađena do septembra sledeće godine“, kaže Dragan Jeremić.

On naglašava da će ceo posao biti u skladu sa zakonom, što podrazumeva tender i javnu nabavku. „Ukoliko se pojavi neko sa boljim uslovima od ove nemačke kompanije, koja je gradila Alijanc Arenu u Minhenu, jedan od najmodernijih stadiona na svetu, naravno da će posao biti njegov“, kaže Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Uzdajući se u finansijsku pomoć Države, Jeremić podseća da je nedavno potpisan ugovor o zajedničkom finansiranju nastavka radova na fiskulturno-sportskoj sali u Užicu čija je izgradnja počela pre pet godina. Tada je ministar sporta Vanja Udovičić rekao da u državi ima preko 260 objekata čiji je procenat izgrađenosti od 5 do 95 odsto i da je zato Ministarstvo pokrenulo projekat „Završi započeto“ iz koga će Užice dobiti novac za završetk radova. Dragan Jeremić veruje da će se i Valjevo naći među “završi započeto”.

Jeremić kaže da je zamolio predsednika Opštine Ub Darka Glišića za pomoć, koji je već obavio nekoliko razgovora i spreman je da pomogne da se obezbedi novac za izgradnju hale sportova u Valjevu. „Ja ne sumnjam u njegovu reč, kao što ne sumnjam ni u valjevski SNS da će da pomogne, nadam se da će se uključiti i Mihailo Jokić, i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da obezbedimo iz državne kase po 100 miliona dinara godišnje u naredne četiri godine“, rekao je Dragan Jeremić.

On je podsetio da je odluka o izgradnji hala sportova doneta pre 17 godina, usvojena je i odluka da se započeti radovi završe, tako da to da li nam treba ili ne hala sportova nije više pitanje koje zahteva odgovor. „Sad je pitanje, kako je završiti“, rekao je direktor Gradske direkcije gostujući na „Vujić“ televiziji.  

Pitanje kako završiti halu sportova bilo je aktuelno i 10. jula na sednici Skupštine grada kada su odbornici odlučili da se Grad kreditno zaduži za 200 miliona dinara, kako bi bila nastavljena treća faza radova na sportskom objektu, uz dodatnih 100 miliona dinara koji su obezbeđeni rebalansom budžeta, tačnije od očekivanih prihoda od prodaje Doma vojske. S obzirom na to da Dom vojske nije prodat, i sva je prilika da neće ni biti, nema ni očekivanih porihoda, tako da je budžet za nastavak radova na hali sportova “tanji” za 100 miliona dinara. 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje 29.04.2024

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 12 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 29.04.2024

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara