Desankin venac (foto: Đorđe Đoković)
Desankin venac (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2015, 15:59

Zaposleni u Radio Valjevu čekaju otpremnine

č: | fb:

Radio Valjevo je među pet medija u Srbiji kojima Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja još uvek nije odobrilo otpremnine za zaposlene koji su se prijavili za socijalni programa, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.   

Nedeljnik Pančevac, Informativno-propagandni centar Kula, RTV Inđija, RTV Kruševac i Radio Valjevo podneli su dokumentaciju za rešavanje programa viška zaposlenih, ali su im zahtevi odbijeni sa obrazloženjem da je Agencija za privatizaciju sprovela postupak privatizacije pre nego što su oni podneli zahteve za otpremnine, odnosno da su zakasnili.

Pomenuti mediji su uložili prigovore na ovu odluku pozivajući se na Zakon o privatizaciji kojim je propisano da je postupak privatizacije sproveden kada novi vlasnici potpišu kupoprodajne ugovore, uplate izlicitirani iznos i registruju se u APR-u, a ne kako tvrdi Ministarstvo, sa proglašenjem uslovnog kupca.

Kako je UNS saopštio, četiri od navedenih pet medija dokumentaciju su podneli i pre održavanja sednice Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja, ali im je, bez obzira na to, Ministarstvo odgovorilo da su prodati pre nego što su podneli zahteve za otpremnine.

Neki od ovih medija su u međuvremenu potpisali ugovore sa novim vlasnicima, ali su zaposleni u ovim medijskim kućama i dalje ostali na svojim radnim mestima čekajući otpremnine.

RTV Kruševac podnela je zahtev za desetoro zaposlenih, nedeljnik Pančevac je za četvoro, RTV Inđija za petoro, Radio Valjevo za troje, a IPC Kula za jednog radnika, što je ukupno 23 zaposlene osobe.

UNS je podsetio i da su pozvali Ministarstvo da preispita pravno neutemeljene odluke o odbijanju zahteva i odobri otpremnine, "ali su se oni na ovaj zahtev oglušili", kao i da je nekoliko puta "bezuspešno pokušavao i da razgovara sa pomoćnicom ministra Ljiljanom Džuver.

"Kako su UNS-u rekle kolege iz medija kojima su odbijeni zahtevi za otpremnine, ukoliko Ministarstvo i dalje nastavi da krši Zakon o privatizaciji odbijajući zahteve za otpremnine, zaposleni će pravdu tražiti pred Upravnim sudom", navedeno je u saopštenju Udruženja.

Do sada je svoje medijske kuće uz otpremnine napustilo 870 zaposlenih za koje su odobrena sredstva u iznosu od 382.522.451 dinara.

Početkom oktobra, na drugoj aukciji, Radio Valjevo je prodato Doris Aćimović iz Beograda, koja je  izlicitirala 15 puta višu cenu od početne, tačnije 17.400 evra. Ova medijska kuća ima 10 zaposlenih, a njih troje se prijavilo za socijalni program. 

Aktuelno