Prelazak na crveno (foto: Đorđe Đoković)
Prelazak na crveno (foto: Đorđe Đoković)
26.10.2015, 09:12

Svaka četvrta osoba nastradala u saobraćaju je starije lice

č: | fb:

Svaka četvrta osoba u Srbiji koja je nastradala u saobraćaju je starije lice, a takva statistika važi i za Valjevo gde je svaki četvrti sugrađanin stariji od 65 godina među nastradalima u saobraćajnim nesrećama. Od 2001. do 2013. godine nastradalo je 127 lica u saobraćaju, od toga su 32 pešaka, saopšteno je na predavanju za penzionere o istoriji Valjeva i bezbednosti u saobraćaju održanom u Gradskoj upravi.

O ugroženosti u saobraćaju starijih osoba i onih preko 50 godina govori i podatak da su upravo oni ti koji najčešće prelaze ulicu na crveno ili van pešačkog prelaza. Prema rezultatima projekta „Zakorači sigurno u siguran život“, koji su radili učenici Tehničke škole, na dva pešačka prelaza u Ulici Vladike Nikolaja  kod „Singidunuma“ i kod Doma zdravlja, na crveno je prešlo 22.000 pešaka, od toga preko 57 posto osoba starijih od 50 godina je prešlo na crveno svetlo.

Komisija za koordinaciju bezbednosti saobraćaja grada Valjeva uključila se u obeležavanje Međunarodnog dana starih, organizovanjem predavanja  na temu bezbednosti u saobraćaju. „Pripremićemo jednu brošuru u kojima će biti naznačeno kako starije osobe treba da se ponašaju  u saobraćaju da bi bile bezbedne. Jedan od ključnih zadataka Komisije u narednom periodu će biti donošenje Strategije o bezbednosti saobraćaja grada Valjeva“, rekao je član Gradskogt veća i predsednik Komisije za koordinaciju bezbednosti saobraćaja grada Valjeva Dobrosav Janković.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara