Tomislav Nikolić (foto: Đorđe Đoković)
Tomislav Nikolić (foto: Đorđe Đoković)
30.10.2015, 18:52

Predsednik Nikolić otvorio naučnu konferenciju

č: | fb:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je večeras u Valjevu međunarodnu naučnu konferenciju "Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915" o Valjevskoj bolnici u Prvom svetskom ratu. Nikolić je istakao kako će Srbija uvek biti zahvalna Engleskoj, Škotskoj, Belgiji, SAD, Rusiji, Holandiji i Francuskoj, koje su se odazvale na poziv za pomoć i u Valjevo poslale svoje sanitetske ekipe. "Među njima bilo je puno žena, sve su bile hrabre i odvažne, sve su naše Milunke Savić, sve su ostavile zdravlje, mnoge i život", kazao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je istakao kako  našim građanima niko ne može da oduzme plemenitost i sistem vrednosti nasleđen od predaka. Dodao je kako će sve što je srpsko zauvek biti srpsko - Gračanica, Pećka patrijaršija, Visoki Dečani. "To je realnost, sve drugo bi bilo silovanje i odricanje pod silom. Srbija je večna, srpska baština je za večnost za one koji dolaze posle nas i posle njihove dece", kazao je Nikolić.

Dodao je kako priču o Valjevskoj bolnici treba stalno ponavljati sve dok se mladima ne ureže u pamćenje i tamo ostane zajedno sa Cerom i Kolubarom, odbranom Beograda, Albanskom golgotom i Solunskim frontom.

Vladimir Kostić

Vladimir Kostić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić ocenio je kako je humanost u Valjevskoj bolnici nadrasla dramu jednog naroda "Pojam Valjevske bolnice ne sme biti simbol smrti, već vitalnosti kojoj dugujemo opstanak. Sećanje na vremena kada smo bili bolji i tiha naznaka da bi to još uvek mogli da budemo", dodao je Kostić.

Prema rečima istoričara Miroslava Perišića, direktora Istorijskog arhiva Srbije, Valjevska bolnica je ne samo simbol stradanja i humanosti u isto vreme nego i istorijski primer identičnih sudbina vojnika u ratu suprotstavljenih vojski, koji su u jeku rata bili ljudi bez uniformi i zastava.

"Srpski lekari zajedno sa austrijskim zarobljenim lekarima lečili su i srpske i austrougarske vojnike. Valjevska bolnica značajna je kao jedinstven primer, koji nosi univerzalno istorijsku poruku - pomoći drugom nepoznatom čoveku kako bi mu spasao život", kazao je Perišić.

Miroslav Perišić

Miroslav Perišić (Foto: Đorđe Đoković)

On je večeras najavio kako je sa direktorom austrijskih državnih arhiva dogovoreno da naši arhivi započnu temeljno istraživanje o Valjevskoj bolnici, te da bi i sa arhivima u drugim državama valjalo zajednički istraživati Veliki rat i prikupljati dokumenta iz arhiva i porodičnih zbirki potomaka dobrovoljnih medicinskih misija.

Međunarodna naučna konferencija

Međunarodna naučna konferencija (Foto: Đorđe Đoković)

Večerašnjem skupu u Valjevu prisustvovali su patrijarh srpski Irinej i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković. Prikazani su i dokumentarni filmovi o Valjevskoj bolnici i ženama škotskog saniteta, koje su u Srbiji i Valjevu učestvovale u Prvom svetskom ratu. Na sceni Centra za kulturu izvedena je pozorišna predstava Kruševačkog pozorišta „Valjevska bolnica” prema trećoj knjizi „Vreme smrti” Dobrice Ćosića.

Međunarodna naučna konferencija o Valjevskoj bolnici 1914-1915. godine nastavlja se sutra podnošenjem preko 20 referata domaćih i stranih stručnjaka.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 2 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 51 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.