Postavljanje sadnice (foto: Đorđe Đoković)
Postavljanje sadnice (foto: Đorđe Đoković)
04.11.2015, 08:00

Platani na duplim trakama, mečija leska u Karađorđevoj

č: | fb:

Na više lokacija u gradu biće posađeno 495 stabala drveća, od čega je 400 lišćara, za šta je iz gradske kase izdvojeno oko milion dinara. Radi se pretežno o zameni starih ili bolesnih stabala, a na nekim lokacijama, poput “duplih traka” biće zasađeno novo drveće, koje će za nekoliko godina formirati lep drvored, najavljuje inženjer zaštite bilja Dragan Mojsilović zadužen za zelenilo u Gradskoj direkciji. On objašnjava da se četinari poslednjih nekoliko godina manje sade zbog neodgovarajućih uslova i nadmorske visine, pa će tako i ove godine biti posađeno samo 95 stabala četinara.

Trideset stabala je već posađeno u naselju Kolubara 2, od juče mlade sadnice ukrašavaju prostor ispred Internacionalnog umetničkog studija u Gradcu, gde je i prošle godine posađeno oko tridesetak sadnica drveća i žbunastog rastinja.

Kopanje rupe za novu sadnicu

Kopanje rupe za novu sadnicu (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Mojsilović najavljuje da će uskoro biti posađeno 110 platana, koji će činiti drvored u dužini od oko 700 metara u Ulici vladike Nikolaja, sa desne strane iz pravca Valjeva ka Beogradu, i to od  do Ulice Željka Vasiljevića do Ulice Milorada Ristića. Sledeće godine je u planu da bude posađeno drveće na potezu od “Srbijanke” do skretanja ka obilaznici, čime će, po rečima Mojsilovića, biti "zaokružene duple trake”.

Drveće u rekonstruisanom delu Karađorđeve, od Suda do Jadra, biće zasađeno u subotu ili prve naredne, najavljuje Mojsilović. Objašnjava da je po tenderu raspisanom za radove na rekonstrukciji glavne ulice izvođač radova, GP Kompresor ing, dužno da posadi oko dvadeset stabala za koje je ostavljeno mesto po projektu. Karađorđevu ulicu krasiće mečija leska.

Koren izvalio asfalt

Koren izvalio asfalt (Foto: Đorđe Đoković)

Ove jeseni planirano je i da bude zasađeno drveće u Pantićevoj ulici i to u delu gde su proletos povađene lipe koje su značajno oštetile i podigle asfalt. “Planiramo da u delu od Vojvode Mišića do Pop Lukine ulice posadimo kuglaste katalpe, koje su visoke 3-4 metra sa loptastom krošnjom. Za ovo drvo smo se odlučili zbog male širine trotoara i blizine stambenih objekata, zbog čega ne možemo saditi neko robusnije drveće, bez obzira na to što bi pravilo veći hlad”, objašnjava Mojsilović.

Pored trotoara u Pantićevoj gde će biti popunjena mesta planirana za drveće, nove sadnice će biti i u praznim otvorima u Karađorđevoj, Hajduk Veljkovoj, Sinđelićevoj i u Pop Lukinoj ulici. Sledi “ulepšavanje” naselja, prvo Milovoja Bjelice, potom Milorada Pavlovića, park i naselje Peti puk, Vidrak, deo kod spomenika i Park Pećina, i to u delu ispod Zdravljaka gde je rađena sanacija klizišta. “Tu je po projektu planirano da izvođač radova sanacije klizišta posadi 20 četinara, a mi ćemo dodati još desetak lišćara. Što se tiče parka na Jadru, gde je u toku rekonstrukcija, planirana je zamena samo dva stabla, koja su stara. Sada tu nećemo saditi ništa, možda sledeće godine, ako uopšte bude potrebno, jer u tom parku ima već dovoljno zelenila i drveća”, objašnjava Dragan Mojsilović.

Dragan Mojsilović

Dragan Mojsilović (Foto: Đorđe Đoković)

Mojsilović kaže da se ove godine prilikom odabira vodilo računa, osim estetske strane, da sadnice budu manje alergene vrste.

U poslednje tri godine je u Valjevu posađeno 1.200 različitog drveća, od čega je preko 900 lišćara. U tom periodu posečeno je 1.000 stabala, od toga u Parku Pećina preko 400 komada, zbog starosti ili su ugrožavala bezbednost lica i imovine. Novom gradskom odlukom o održavanju zelenih površina formirana je komisija, sastavljena od tri inženjera - za zaštitu bilja, hortikulture i agronomije, koja odlučuje koje drvo će biti posečeno. Tako da se drveće seče isključivo po kriterijumima koje utvrdi komisija, a ne po željama pojedinaca. Dragan Mojsilović tvrdi da je svako drvo, koje je posečeno prethodnih godina, uklonjeno ili zbog starosti ili zbog bolesti, a ne iz hira ili nekih drugih razloga. On podseća da je u Parku Pećina, kod fabrike vode, posečeno preko 150 stabala isključivo zbog bolesti i starosti. 

U posao ozelenjavanja grada ove jeseni uključeni su, pored Gradske direkcije, i radnici JKP Vidrak.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 13 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 2 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara