Postavljanje cevi u Sinđelićevom bloku (foto: Đorđe Đoković)
Postavljanje cevi u Sinđelićevom bloku (foto: Đorđe Đoković)
09.11.2015, 07:35

Pilot projekat priključenja gradskih naselja na Toplanu

č: | fb:

Delegacija Valjeva, koju predvodi zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, učestvuje u Beču na Međunarodnoj konferenciji o energetskoj efikasnosti u gradovima, gde će predstaviti pilot projekat priključenja na Toplanu nekoliko zgrada gradskih naselja, koja se nalaze na trasi toplovoda. Organizator ovog skupa, gde će biti reči o razvoju daljinskog sistema grejanja i o upravljanju komunalnim otpadom, je Svetska banka i IFC (International Finance Corporation).

„Ovim projektom bi, praktično, bila zaokružena toplifikacija grada, a podrazumeva toplotnu izolaciju zgrada i povoljne kredite za uvođenje instalacija i pojedinačnih priključaka u zgrade“, kaže Žarko Kovač. Konferencija u Beču je prilika da se kroz ovaj pilot projekat obezbede bespovratna sredstva za finansiranje radova na toplotnoj izolaciji do pet zgrada sa 60 stanova u nekom od gradskih naselja, kao što su Zbratimljeni gradovi, Milovija Bjelice, Milorada Pavlovića, Sretena Dudića. Takođe, bio bi osmišljen model povoljnih kredita za ugradnju instalacija, mreže i grejnih tela. „Realizacijom ovog pilot projekta, koji bi kasnije proširili i na ostala naselja i stambene zgrade u centru grada, praktično bi kompletirali toplifikaciju grada“, kaže Kovač.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Izgradnjom tri kraka toplovoda koja je u toku, što je deo projekta toplifikacije grada započetog pre dve godine, a koji finansira nemačka razvojna banka KfW, biće omogućeno grejanje novih 91.000 stambenog i poslovnog prostora. Međutim, malo je zainteresovanih korisnika, posebno građana jer su potrebna velika sredstva za kupovinu podstanice, ugradnju instalacija i grejnih tela. Jedan od razloga nezainteresovanosti je i taj što je centralno grejanje skupllje od individualnog, što je apsurd, smatra Kovač.

„Ispostavilo se da građani ne mogu sami da kupe podstanicu koja košta do 10.000 evra, tako da će Grad, kroz KfW  projekat toplifikacije Valjeva za koji je obezbeđeno 2,1 miliona evra, nabaviti 42 podstanice koje će biti u vlasništvu Grada, čime preskačemo prvi stepenik, a to je da građani neće morati da kupuju podstanice“, kaže Žarko Kovač. Pet podstanica već je instalirano i stavljenou funkciju i to u zgrade Katastra, Biblioteke, Okruga, Zubne poliklinike i u Halu sportova.

„Pokušaćemo da dogovorimo sa nekim fondom ili sa nekim poput nemačke razvojne banke KfW, koja finansira projekat toplifikacije Valjeva, da kreditira ili sufinansira pojedinačne priključke i instalacije, kao i radove na toplotnoj izolaciji zgrada, čime ćemo dobiti i uređene fasade. Za te poslove trebaće nam nekoliko godina, ali važno je započeti“, kaže zamnik gradonačelnika Žarko Kovač.

Kovač podseća da je jedan od prioritetnijih zadataka gradske vlasti smanjenje zagađenja vazduha, koje je poslednjih godina značajno povećano, a jedan od načina jeste priključenje što većeg broja korisnika na toplovodnu mrežu i ukidanje individualnih kotlarnica.

Aktuelno

Romi  (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 2 minuta

Kako će biti sutra, ako je danas kako je?

U senci trenutno aktuelnog i prioritetnog (hitnog), prolazi aktuelno od ranije i primarno (bitno)! Tako su minulih dana, "dva mitinga", zasenila događaje koji nisu novi. I u svakom "trenutku", ali...

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 1 dan

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 5 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 1 dan 4 sati

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara