Radio Valjevo (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Radio Valjevo (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
13.11.2015, 08:16

Radio Valjevo još uvek bez novog vlasnika

č: | fb:

Kupac Radio Valjeva Doris Aćimović iz Beograda još uvek nije vlasnik najstarijeg elektronskog medija u gradu i pored toga što je pre više od mesec dana na drugoj aukciji izlicitirala 15 puta višu cenu od početne, tačnije 17.400 evra. Doris Aćimović kao jedini zainteresovani kupac 12. oktobra postala je i uslovni vlasnik Radio Barajeva za 11.720 evra. 

Direktor Radio Valjeva Predrag Obućina kaže da će, prema njegovim saznanjima, ugovor biti potpisan sledeće nedelje i objašnjava da to nije učinjeno do sada jer je Doris Aćimović uložila prigovor, koji nadležno ministarstvo još uvek razmatra.

Predrag Obućina

Predrag Obućina (Foto: Đorđe Đoković)

“Prigovor se odnosi na to da li je drugi učesnik na licitaciji, biznismen iz Kruševca Radojica Milosavljević, mogao da učestvuje u javnom nadmetanju s obzirom na to da je on, kako je naznačeno u prigovoru, osuđivano lice, a po zakonu takva lica ne mogu učestvovati u postupku privatizacije”, kaže Obućina. Ukoliko se ispostavi da je prigovor opravdan, javno nadmetanje za kupovinu Radio Valjeva neće biti ponovljeno, nego će Doris Aćimović ovu medijsku kuću kupiti za 1.100 evra, kolika je bila početna cena, a ne za 17.400 evra, koliko je izlicitirano na javnom nadmetanju.

Zakon o privatizaciji detaljno uređuje kompletan postupak pripreme i prodaje preduzeća, ali rok za potpisivanje kupoprodajnog ugovora nije precizno utvrđen.

Da li će Grad finansirati privatni mediji?

I dok pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić kaže da je u budžetu grada obezbeđen novac za finansiranje Radio Valjeva do 31.oktobra, do kada je bio zakonski rok da se privatizuju državni mediji, Predrag Obućina tvrdi da u gradskoj kasi ima novca za finansiranje Radio Valjevo do kraja godine. Nejasno je da li će, ukoliko novi vlasnik uskoro potpiše kupoprodajni ugovor, novcem poreskih obveznika biti finansiran mediji koji je privatizovan. Takođe je nejasno zbog čega će novi vlasnik besplatno koristiti poslovni prostor.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić kaže da će, što se tiče gradskog rukovodstva, novi vlasnik moći do kraja godine da koristi zgradu u kojoj je Radio Valjevo, a koja je u vlasništvu Grada, bez plaćanja zakupnine, jer, kako reče, “neće odmah da prepadaju novog vlasnika”.

“Kada novi vlasnik potpiše ugovor mi ćemo sa njim razgovarati da vidimo da li će i dalje informacije koje su od interesa za grad biti plasirane preko Radio Valjeva. Zavisno od toga Gradsko veće će odlučiti pod kojim uslovima će novi vlasnik moći da koristi zgradu, a trebalo bi da uslovi budu isti kao i za Napred”, objašnjava pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić. Zaključuje, da nas sledeće godine očekuju lokalni izbori, tako da će nova vlast odlučiti šta će biti u zgradi u kojoj su danas “Napred” i Radio Valjevo, a do tada neće biti radikalnih promena.

Da li će zaposelni u Radio Valjevu dobiti otpremnine?

Radio Valjevo je među pet medija u Srbiji kojima Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja još uvek nije odobrilo otpremnine za zaposlene koji su se prijavili za socijalni program. Ti mediji su podneli dokumentaciju za rešavanje programa viška zaposlenih, ali su im zahtevi odbijeni sa obrazloženjem da je Agencija za privatizaciju sprovela postupak privatizacije pre nego što su oni podneli zahteve za otpremnine, odnosno da su zakasnili.

Direktor Radio Valjeva Predrag Obućina tvrdi da su na vreme i u skladu sa zakonom podneli zahtev za otpremnine za troje zaposlenih. Objašnjava da je Radio Valjevo 22. septembra podnelo zahtev sa neophodnom dokumentacijom, a odgovor je stigao tek 20. oktobra u kome je zatražena dopuna dokumentacije koja sadrži mišljenje Agencije za privatizaciju.

“Mi smo mišljenje Agencije dostavili još 5. oktobra u kome je naznačeno da nije celishodno sprovoditi socijalni program ako se ušlo u postupak privatizacije. Ali s obzirom na to da, po zakonu ne postoji rok, onda to mišljenje nije obavezujuće”, kaže Obućina i naglašava da još uvek nisu dobili rešenje da je Radio Valjevo odbijeno.

I Radio Valjevo je uložilo prigovor na odluku pozivajući se na Zakon o privatizaciji kojim je propisano da je postupak privatizacije sproveden kada novi vlasnici potpišu kupoprodajne ugovore, uplate izlicitirani iznos i registruju se u APR-u, a ne kako tvrdi Ministarstvo, sa proglašenjem uslovnog kupca.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 1 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara