Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2014, 14:05

Ucene (ne)će rasturiti koaliciju

č: | fb:

Gradska skupština u Valjevu neće se sastajati u junu, mogući skup odbornika je najverovatnije 4. jula – na Dan borca iz SFRJ. Dva su razloga za to, prema saznanjima Kolubarskih.rs. prvi, „stari“ godišnji odmori i letovanja pojedinih glavara u predsezoni, a drugi tesna većina od 26 – 28 odbornika (ukupno ih je 51), koje svaki put valja prebrajati. Sadašnju većinu, podsećanja radi, čine odbornici iz koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, a sa njima još i Pokret za Valjevo, DSS, URS, GG Novosrbijanci uz Karićev PSS, GG Pobeda i GG Za Valjevo (isključeni odbornik iz SPO, Dragan Vuković), uz podršku dvoje sa liste DS-a (Radiša Lazić se opredelio za Tadićev NDS, a budžet je svojevremeno podržala i Maja Radojević Žarković, koja se u međuvremenu porodila, dok se Milovan Marković iz ZZS retko pojavljuje).

Šta krnji većinu?

Ponajpre to što je Vojkan Obućina bio neposlušan u Pokretu za Valjevo - koji ga se u međuvremenu odrekao i pozvao da vrati mandat, što je ovaj navodno obećao ali nije ispunio – zarad posla koji je, uz pomoć uglednika SNS, dobio u KP Domu. Potom, nezadovoljstvo Ljubomira Bradića i Vladana Tomaševića iz Pobede zbog odbijanja zahteva da se Vojkan Stepanović, vd direktor Apotekarske ustanove smeni (a na Pobedinoj je kvoti), ali i činjenice da će Udruženje boraca ratova u SFRJ od 1990. do 1999. po sudskoj presudi izgleda morati da se iseli iz sadašnjih prostorija u Rabasovića kući, u Karađorđevoj ulici.

Uostalom, o svemu će biti reči za dan – dva na uobičajenom sastanku koordinacije čelnika stranaka i grupa građana u koaliciji na vlasti, a potom i na odborničkom klubu.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarskim.rs je danas, na pres konferenciji u Gradskom odboru LDP, rečeno da ucene, proistekle iz ličnih interesa pojedinaca, neće rasturiti sadašnju koaliciju na vlasti. Takođe, stav te stranke je da lokalni izbori, vanredni ili redovni, u ovom trenutku ne odgovaraju nikome u vladajućoj većini, čak ni vodećem SPS-u, što dodatno „čuva“ koaliciju.

„Jedini interes zbog kojeg je LDP ušao u ovako heterogenu vlast u Valjevu je taj što eventualne privremene mere ne bi donele ništa dobro Valjevu i Valjevcima“, kaže menadžer Gradskog odbora i odbornik u gradskom parlamentu Dragan Mojsilović Beli. „Ukoliko bi se, kojim slučajem, desilo da bilo ko uspe da ucenama dovede do raspada koalicije, građani bi morali da se zapitaju šta su namere tih ljudi i da li oni zaslužuju njihovo poverenje na novim izborima“, poruka je odbornika Radmile Novaković.

Oni tvrde da LDP neće učestvovati u eventualnoj novoj koaliciji SPS i SNS, koja je, kako ocenjuju, nemoguća zbog velikih animoziteta te dve stranke u Valjevu. Ukoliko bi do te koalicije ipak došlo, tu onda nema mesta za LDP, tvrde Mojsilović i Novakovićka.

Ko kosi, a ko vodu nosi

Takođe, obavešteni znaju kako Vladan Tomašević iz Pobede ima dogovor o lojalnosti koaliciji sa Draganom Jeremićem Poćutom, predsednikom Okružnog odbora SPS za Kolubarski okrug, dok Bradića „kontroliše“ Milorad Ilić, valjevski gradonačelnik sa najdužim stažom na tom mestu.

Saznajemo, međutim, da u SPS nisu zadovoljni načinom na koji je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač (LDP) zastupao interese Valjeva na prekjučerašnjem sastanku u Vladi Srbije, kada je „ćutao i dozvolio da ministarka Zorana Mihajlović umanji zahteve gradske vlasti za novčanom i materijalnom pomoći Valjevu u saniranju posledica šteta od majskih poplava i klizišta“. Interese Valjeva su, tvrde pojedini socijalisti, bolje branili Darko Glišić sa Uba i Žika Bojičić iz Lajkovca! Ovo bi, možda, moglo da znači da su u SPS pritisnuti iz Beograda da „obnove ljubav“ sa naprednjacima i ponovo naprave koaliciju, odnosno da je Kovač previše eksponiran u javnosti u situaciji kada, po definiciji, menja odsutnog gradonačelnika Stanka Terzića (SPS), koji se odmara zbog zdravstvenih problema.

Doduše, ako SPS kojim slučajem bude morao „da legne na rudu“ i prihvati koaliciju sa SNS, što automatski znači i ustupanje gradonačelničkog ili mesta direktora Gradske direkcije, postavlja se pitanje šta biva sa sadašnjim „malim“ koalicionim partnerima, kojima je prilikom pripreme „puča“ izvedenog 28. februara i smene svih naprednjačkih kadrova, kojima je tada obećano da će socijalisti rizikovati isključenje iz stranke i delovati kao grupa građana bez namere da vrate odborničke mandate. Novi momenat je jedino to što SPS sprema kongres, a Ivica Dačić najavljuje reforme, pri čemu je osnov za diferencijaciju (ne)saradnja sa SNS.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

Okreni, obrni, što bi rekli naši seljaci – mož da bude, ne mora da znači! A ni Dan borca nije daleko. Ono što je posve izvesno je to da će julska sednica imati (bar) 40 tačaka dnevnog reda, što je, po sebi, dovoljno za svekoliku zabavu, koja, najčešće, počinje javljanjem odbornika „po poslovniku“ već kod rasprave o predloženom dnevnom redu.

Aktuelno