Restoran Zlatibor (foto: Đorđe Đoković)
Restoran Zlatibor (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2015, 10:15

„Zlatibor“ će biti vraćen naslednicima

č: | fb:

Restoran „Zlatibor“ biće vraćen zakonskim naslednicima porodice Samokresović, tako da će Ekonomska škola morati da se iseli iz tog objekta, piše u rešenju Agencije za restituciju. Ovaj restoran, gde su praktično znanje sticale generacije, Ekonomska škola koristi od 1968. godine, s tim što je deo objekta, koji je država konfiskovala, kupljen od Opštine Valjevo, dok su dvorišne prostorije kupjene od tadašnje vlasnice Marije Samokresović. Direktor Ekonomske škole Dragan Timotić objašnjava da postupak restitucije kuće sagrađene 1936. godine, koja je bila u vlasništvu porodice Samokresović, a u okviru koje je restoran „Zlatibor“, traje već nekoliko godina, a krajem prošle nedelje je stiglo rešenje Agencije za restituciuju po kome Ekonomska škola može da koristi objekat najduže tri godine od izvršnosti rešenja o vraćanju imovine zakonskim naslednicima.

Dragan Timotić

Dragan Timotić (Foto: Kolubarske.rs)

Timotić objašnjava da je Zakon o restituciji jasan i da nije sporno da se naslednicima vrati, ali, kako naglašava samo deo lokala u prizemlju kuće gde je danas restoran „Zlatibor“. On objašnjava da je 1977. godine Ekonomska škola od vlasnice Marije Samokresović otkupila objekte u dvorištu, tako da je pored postojećih 154 kvadrata restorana, koje je koristila škola, dograđena kuhinja, kotlarnica i druge prostorije na površini od 178 kvadrata. Problem je to što dograđene prostorije nisu uknjižene, tako da Ekonomska škola nije vlasnik tog prostora.

Dograđeni deo uz restoran Zlatibor

Dograđeni deo uz restoran Zlatibor (Foto: Đorđe Đoković)

„Mi ćemo se boriti da dokažemo da je Ekonomska škola finansirala dogradnju tog dela, čime smo praktično postali vlasnici i tražićemo da za taj deo budemo obeštećeni, naravno bez želje da se mešamo u zakon i da utičemo na pravo naslednika da im se vrati imovina“, kaže direktor Timotić. Dodaje da će tek nakon razgovora sa javnim pravobraniocem i advokatom odlučiti šta dalje ili koja će biti reakcija na rešenje Agencije za restituciju. „Na osnovu dokumenata koje škola ima, ne bih prihvatio nikakav sporazum sa vlasnikom, nego bih prepustio sudu da donese odluku“, kaže direktor Ekonomske škole Dragan Timotić. Podseća da je više od četiri decenije Ekonomska škola ulagala u objekat, koji nije imao ništa osim zidova, i smatra da bi bilo nekorektno da škola izgubi sve, a da ne bude bar delimično obeštećena.

Inače, pored toga što je Ekonomska škola 1977. godiine kupila dvorišne prostorije, potpisala je ugovor o prenosu prava vlasništva sa Opštinom Valjevo, uz obavezu da u periodu od pet godina Opštini isplati 975.000 dinara za lokal u kome se nalazi restoran „Zlatibor“, koji je država konfiskovala od porodice Samokresović. To praktično znači da će Opština Valjevo, koja je Ekonomskoj školi prenela pravo nad tuđim vlasništvom ili, posmatrano danas, prodala tuđi objekat, sada kada se restitucijom bivšim vlasnicima vraća restoran „Zlatibor“ morati da obešteti Ekonomsku školu, koja je za pravo vlasništva platila skoro milion dinara pre 38 godina.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 9 sati 6 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 2 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara