Dragan Ilić (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Ilić (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2015, 15:24

Ilić pisao državnom vrhu

č: | fb:

Na današnjoj konferenciji za novinare, koja je ipak održana u Radio Valjevu, a ne ispred zgrade u Vojvode Mišića 21 kako je bilo najavljeno, novinar te medijske kuće Dragan Ilić pročitao je pismo upućeno predsedniku države Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, ministrima Ivanu Tasovcu, Aleksandru Vulinu, Željku Sertiću, Nikoli Selakoviću i Nebojši Stefanoviću, odnosno zaštitniku građana Saši Jankoviću.

Ilić od njih zahteva da „bezuslovno zaustave širenje udara na ljudske vrednosti“ i „prekinu nasilje na medijima“. Pritom je podsetio kako je Radio Valjevo, po slovu zakona, u vlasništvu zaposlenih i građana jer je privatizacija medija završena 31. oktobra, a do danas nije sklopljen kupoprodajni ugovor sa „uslovnim kupcem“ Doris Aćimović, niti je ona izlicitiranui cenu od preko 17.000 evra platila.

Ilić je dodao kako se “voljom vlasti Radio Valjevo uništava preko podobnih i poslušnih direktora, partijskih aparatčika, više od 20 godina”.

“Od osobe, do 31.oktobra, direktora Radio Valjeva, a u Agenciji za privatizaciju mesecima ‘delegiranog’ za predsednika Komisije za utvrđivanje regularnosti pri akreditovanju za kupovinu kapitala medija, juče sam, grubo i primitivno, necivilizovano, sprečen da radim svoj posao, u autorskoj emisiji ‘Svet sporta’, do danas nezabeležnim ‘skidanjem reglera’. Čim sam izgovorio - Nad Parizom se u petak, 13. oktobra nadvio Damoklov mač, a ne piše se dobro ni našoj kući , Predrag Obućina, direktor  do okončanja privatizacije 31.oktobra , uz prethodno besmisleno ‘upozorenje’ da ne sme ništa da se govori o Radio Valjevu, je kukavički i jadno, pokušao da pomeranjem reglera na dole ućutka glas istine! Efekat je moje današnje obraćanje vama, ali i Valjevkama i Valjevcima, uz jasnu prouku - borićemo se! Očekujem i vašu pomoć za opstanak najstarijeg elektronskog medija, za poštovanje javne reči, kao i za bolje sutra mladih Valjeva”, kazao je Ilić.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Ilić je najavio i krivične prijave protiv Predraga Obućine - jednu od advokata Radio Valjeva zbog sumnje da je “zloupotrebio službeni položaj kao predsednik komisije u Agenciji za privatizaciju” i zbog “duga Radio Valjeva naraslog u protekle dve godine sa 300.000 na 1,5 miliona dinara”, a drugu zbog jučerašnjeg postupka (prekid emisije “Svet sporta”, prim. BV). Ilić je podsetio kako je advokat Doris Aćimović protiv Obućine, kao predsednika komisije Agencije za privatizaciju, takođe podneo krivičnu zbog toga što je “osuđivanom licu Radoici Milosavljeviću omogućeno da učestvuje u aukciji za prodaju Radio Valjeva”.

“Biznismen iz Kruševca, Milosavljević je  15.oktobra potpisao sedam ugovora sa Agencijom za privatizaciju o kupovini kapitala: RTV Pančevo, RTV Kragujevac, RTV Brus, RTV Caribrod iz Dimitrovgrada,TV Požega, TV Pirot i Centra za informisanje Novi Kneževac, a spisak je kompletiran 9.novembra sa RTV Kruševac!”, kazao je Ilić čitajući svoje pismo državnom vrhu i ministrima.

Dragan Ilić je takođe pozvao policiju i tužilaštvo da urade svoj deo posla i pomognu utvrđivanju istine u privatizaciji medija, dakako i Radio Valjeva. Konferenciju u Radio Valjevu pratilo je nekoliko kolega, a bio je prisutan i mlađi čovek, nepoznat valjevskim novinarima, koji se predstavio kao “član tima Doris Aćimović”. Druga dvojica sličnih “članova tima” sedela su sa Obućinom u “primajućem salonu”, nekada prvoj redakcijskoj sobi Radio Valjeva.

Od zaposlenih u Radio Valjevu sa novinarima nije bilo nikoga, a Ilić nije mogao da kaže da li su u tom trenutku baš svi “bili na radnim zadacima”. Ocenio je, međutim, kako su njihov bespotreban strah i bežanje od istine umnogome i doveli do situacije u kojoj se nalazi Raduo Valjevo. On takođe nije mogao da kaže ni to da li su i ostali zaposleni u Radio Valjevu spremni da kao on sudbinu kuće u kojoj rade i ličnu sudbinu uzmu u svoje ruke ukoliko bi odluka Agencije za privatizaciju eventualno bila izmenjena i zaposleni dobili besplatne vaučere kako to slovo zakona predviđa.

Uzgred, izgleda da niko od njih, pa ni Ilić, osim novinara Snežane Bilić, ne bi mogli ni da dobiju besplatne vaučere zbog toga što su svojevremeno uzeli “Dinkićeve deonice” najvećih javnih preduzeća u Srbiji. Takođe je činjenica da je Predrag Obućina, shodno zakonskim odredbama, bio predsednik komisije u Agenciji za privatizaciju samo za Radio Valjevo. To da li je Obućina, i kome, u kolektivu ukazao na tu činjenicu, deo je sveukupnog zamešateljstva, koje bi, možda, moglo dovesti i do likvidacije Radio Valjeva osnovanog 27. novembra 1967. godine.

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 5 sati 49 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 22 sati 54 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara