Park na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
Park na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2015, 19:07

Novi izgled Parka na Jadru

č: | fb:

Večeras je otvoren rekonstruisani Park Vide Jocić na Jadru, koji je nakon dvomesečnih radova poprimio novi izgled, ali istovremeno zadržao delove nekadašnjeg parka po kojima je bio osoben, pre svega skulpture Vide Jocic i drveće staro više desetina godina. Jedan od projektanata parka, uz arhitektu Vlastimira Čarnojevića, arhitekta Vladimir Pošarac iz Gradske direkcije, sredinom septembra na početku radova, rekao je da je osnovna zamisao da se izrazi i zadrži istorijska vrednost parka, da se sačuva spoj prirode i umetnosti, ali i da bude mesto okupljanja i predaha. Sudeći po večerašnjim dešavanjima u parku i brojnim sugrađanima, projektanti su, sasvim je sigurno, ostvarili ideju da park bude mesto okupjanja i predaha.

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Penzioner Slavko, ima 75 godina, priča mi da je više od 70 godina proveo upravo u ovom parku. “Dovodili su me roditelji kada sam bio mali i tada je ovo bilo divno mesto. Meni lepše od Parka Pećina. I ja sam ovde dovodio moje unuke, koji su sada veliki. Park na Jadru je moje svakodnevno odredište. Dolazio sam čak i posle poplava kada je bio uništen. Iskreno, mislio sam da ga nikada nećemo obnoviti, jer kome je do ulaganja para u parkove”, kaže Slavko i dodaje da je park sada lepši i “nekako veći”.

Rekonstrukcija Parka Vide Jocić, koji se prostire na 1,20 hektara, finansirana je sa 13,5 miliona dinara iz gradske kase, a izvođač radova je bilo GP "Kompresor ing ". Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić je podsetio da “smo park sami uništili u vreme majskih poplava sprečavajući vodu da prodre u grad”. Na to vreme uništenog parka podsetile su nas i izložene fotografije Foto kluba osoba sa invaliditetom.

Fotografije poplavljenog parka

Fotografije poplavljenog parka (Foto: Đorđe Đoković)

Sa otvaranja Parka na Jadru

Sa otvaranja Parka na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Sa otvaranja Parka na Jadru

Sa otvaranja Parka na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

“Ovo je naš doprinos da ono što je bilo lepo bude još lepše. Nakon rekonstrukcije, skulpture Vide Jocić su još više došle do izražaja, koje predstavljaju svojevrsnu izložbu na otvorenom, što je retkost u Sbiji, da na jednom mestu bude postavljeno više dela istaknutog umetnika”, kaže Jeremić i najavljuje još neke “kozmetičke” radove poput postavljanja manjeg zatvorenog objekta u kome će biti izložene makete skulptura Vide Jocić.  

“Nadam se da ćemo svi čuvati i sačuvati ovaj park, da ostane večno ovako lep i da neće biti na udaru vandala, koji su nažalost i u vreme rekonstrukcije pravili manje incidente”, poručio je Dragan Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Vlastimir Čarnojević i Vladimir Pošarac

Vlastimir Čarnojević i Vladimir Pošarac (Foto: Đorđe Đoković)

Večeras su na svoj rad, s razlogom, bili ponosni projektanti, arhitekte Vlastimir Čarnojević i Vladimir Pošarac izrazivši zadovoljstvo što su zajedno sa kolegama iz Direkcije napravili nešto lepo što će biti na korišćenje i uživanje Valjevcima. Večeras su na otvaranju svoj doprinos dali i učenici Muzičke škole, koji su održali mini koncert koji, zašto da ne, može postati jedno od redovnih dešavanja u Parku Vide Jocić na Jadru.

Učenici Muzičke škole

Učenici Muzičke škole (Foto: Đorđe Đoković)

Park na Jadru su 5. aprila 1892. godine osmislil i uredili vojnici Kraljevine Srbije, a kasnije ga od 1925. održavalo Društvo za ulepšavanje Valjeva. U javnosti je sve prisutniji predlog da se 5. april, datum kada su pre 123 godine prostor na Jadru vojnici 17. Pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije pretvorili u park, proglasi za Dan Parka Vide Jocić.

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno